Tavoitteita on monia – myös somessa

Toisilla yrityksillä on selkeät tavoitteet kaikelle toiminnalleen, myös sometoiminnalleen.

Toisissa yrityksissä / organisaatioissa riittää, että aktivoidutaan someen jollakin tasolla.

Joissakin organisaatioissa somea ei saa käyttää työaikana. Toivon, että nämä organisaatiot, tai oikeastaan ne ihmiset, jotka ovat tällaisen päätöksen tehneet, heräävät mahdollisimman pian ja huomaavat, että elämme sosiaalista aikakautta, jossa some on osa työtämme  ja osa vapaa-aikaamme.

Yritykset, joissa sosiaalista mediaa  hyödynnetään enemmän kuin vain tiedottamiseen (joissakin nautitaan jo sosiaalisen liiketoiminnan hedelmistä), tekevät sosiaalisen median strategian. Strategian yksi osa on tavoitteet.

goals and success

 

Kaikkea ei kannata tavoitella kerralla, eikä Roomaa rakennettu päivässä.

Kannattaa miettiä jokaiselle vuodelle sellaiset tavoitteet, että ne on mahdollista toteuttaa, mutta antavat sopivasti haastetta ja vaativat johtajilta ja työntekijöiltä itsensä likoon laittamista. Fiksut tavoitteet kannustavat, innostavat ja mahdollistavat myös tavoitteellisen ja suunnitelmallisen toiminnan.

Minkälaiset tavoitteet sitä sitten some-toiminnalleen asettaisi? Sinä päätät.

Tavoitteena voi olla esimerkiksi:

 • tutustuminen kahteen uuteen some-kanavaan ja näiden testaaminen liiketoiminnallisen kehityksen avuksi
 • aidot brändilähettiläät
 • Twitterin ymmärtäminen ja hyödyntäminen vaikuttavuusviestinnässä
 • asiakaskunnan kasvu
 • sosiaalisen myynnin hyödyntäminen
 • somen hyödyntäminen tapahtumamarkkinoinnissa
 • uuden tuotteen tai palvelun lanseeraukseen liittyvä näkyvyys ja tunnettuus
 • seuraajamäärän kasvu Instagramissa ja Twitterissä
 • seurantaohjelman oppiminen 
 • LinkedInin hyödyntämisen oppiminen
 • analytiikkaohjelman oppiminen (esim. Google Anaylitics, SocialBro, Twitter Analytics)
 • videosarjan tuottaminen YouTubeen
 • johtajien aktivointi someen
 • somesta www-sivuille ohjatun kävijämäärän kasvattaminen
 • vuorovaikutuksen kasvattaminen jokaisessa käytössä olevassa some-kanavassa
 • blogin perustaminen ja bloggaaminen vähintään kaksi kertaa kuukaudessa
 • some-aspan, eli asiakaspalvelutilin, avaaminen sosiaalisen median kanavaan

Mietin tavoitteesi

Tavoitteita voi olla monia, mutta yhtä hyvin tavoitteita voi olla vain muutama. Sinä päätät.

Suuressa organisaatiossa on usein enemmän resursseja some-aktiivisuuteen ja tavoitteiden seurantaan. Pienessäkin yrityksessä kannattaa panostaa some-aktiivisuuteen, mutta mahdollisuuksien rajoissa. Ota huomioon realistiset mahdollisuudet saavuttaa tavoitteet, joiden kuuluu olla porkkana, ei keppi.

Kun tavoitteet on päätetty, mieti miten ja mitä mittaat. Päätä myös missä ajassa toivot tietyille tavoitteille tuloksia. Toiset tavoitteet ovat suuria ja mitataan vain joka neljäs kuukausi, toiset tavoitteet ovat sellaisia, että niitä kannattaa mitata, seurata ja analysoida viikkotasolla.

Toivon, että jokainen yritys ja organisaatio ryhtyy hyödyntämään sosiaalisen median kanavia, blogeja ja videoita liiketoiminnan eri osa-alueilla. Kun sen tekee, moninkertaistuvat mahdollisuudet kehittyä ja menestyä.

Toivon, että jokainen miettii omat henkilökohtaiset tavoitteensa ja johto päättää organisaation tavoitteet tälle vuodelle. On se vaan mahtava tunne katsoa seurantamittareita ja analytiikkaa vuoden aikana ja nähdä pieniä ja suuria edistysaskeleita. Niistä jokainen saa virtaa ja bensaa sometoimintansa kehittämiseen ja viemiseen huipputasolle.

Ole rohkea, kokeile uusia toimintatapoja, anna ideoiden syntyä ja kehittyä – anna tilaa innovatiivisuudelle!