Sosiaalinen myynti – asiakasta ajatellen

Sosiaalinen media on tehokas työkalu muun muassa moderniin, sosiaaliseen asiakaspalveluun, tiedon löytämiseen ja jakamiseen, vuorovaikutukseen, vaikuttamiseen sekä blogi- ja verkkosivukäyntien kasvattamiseen, eli kohderyhmän ohjaamiseen organisaation tai asiantuntijan www-sivuille.

Kun haluat hyödyntää sosiaalista mediaa vielä enemmän, ja erityisesti jos olet myyjä, tutustu sosiaaliseen myyntiin, joka on Sosiaalisen Aikakauden ainoa, oikea myyntitapa.

Sosiaalinen myynti kattaa verkostojen rakentamisen, aktiivisen vuorovaikutuksen sosiaalisessa mediassa, kuuntelemisen, palveluhalun, blogin hyödyntämisen asiakkaan palvelemisessa sekä asiakaslähtöisen asenteen ja toimintatavan.

Social Network

Sosiaalinen myyjä toimii muun muassa LinkedInissä, jossa on helppo verkostoitua ja käydä keskusteluja eri ryhmissä. Viisas myyjä etsii hänelle sopivimmat keskusteluryhmät ja tarkistaa missä hänen asiakkaansa ovat aktiivisia. Siellä myyjän on hyvä olla aktiivinen. Monen myyjän kohderyhmä on aktiivinen Twitterissä. Siksi myyjien kannattaa tutustua Twitteriin ja hyödyntää tätäkin upeaa somekanavaa kattavasti ja aktiivisesti.

Teollisen aikakauden kylmät soitot asiakkaille, kohdentamattomat sähköpostiviestit ja tehottomat puhelinmyyntikampanjat kannattaa unohtaa. On aika muuttua. On aika siirtyä sosiaalisen myynnin pariin.

Tutkimuksen mukaan yli 70% ostajista hyödynsivät sosiaalista mediaa ennen ostopäätöksen tekoa (lähde www.demandgen.com). 69 % ihmisistä etsivät neuvoa ja suositteluja verkosta ennen ostopäätöksen tekemistä. (lähde www.mintel.com). Näiden lukujen pitäisi riittää perusteluksi myyjille, markkinoijille sekä johdolle olla aktiivinen sosiaalisen median kanavissa: kuuntele, vastaa ja auta.

Jos tämän lisäksi kirjoitat blogia tai tuotat vlogia, ja jaat tätä kautta asiantuntijuuttasi blogisi / vlogisi seuraajille sekä verkostollesi sosiaaliseen mediaan, autat kohderyhmääsi ja asiakkaitasi positiivisen edelläkävijän ottein.

Toinen tukimus (lähde: www.forbes.com) kertoo, että 79% myyjistä, jotka hyödyntävät sosiaalista mediaa työssään, menestyvät muita myyjiä paremmin. Jos tämä ei riitä perusteluksi tutustua sosiaaliseen myyntiin ja muuttaa vanhat toiminatavat moderneiksi, sitten ei mikään.

Tästäkin aiheesta voit lukea lisää syksyllä 2015 ilmestyvästä tietokirjastani ON AIKA MUUTTUA!

Kirjan voi tilata Helsingin seudun kauppakamarilta

On Aika Muuttua

2 thoughts on “Sosiaalinen myynti – asiakasta ajatellen

  1. Johanna, ajattelin ensin että en tästä sen ihmeempiä, mutta kun kuitenkin olet jo aika vaikuttaja niin on aivan pakko tarkentaa jotain. Tein saman asian tässä taannoin Fonectan kanssa. Periaatteessa ei ole oikeastaan sellaista termiä kuin sosiaalinen myynti. Se tietysti kalskahtaa suomalaiselle, joka on yleisesti ottaen kaikkea muuta kuin sosiaalinen – myyjät etunenässä, erittäin miellyttävältä ajatukselta. Siis selvästi luodaan sitä kuvaa että käyttämällä sähköisiä sosiaalisia työkaluja, saamme kaupat aikaiseksi ilman että tarvitsee enää joutua kasvokkain kenenkään kanssa. Se mikä tästä tekeekin vaikean on se että hieman tältä se ensikatsomalla näyttää. Esimerkiksi kun julkaiset kirjasi ja promotoit sen hyvin sähköisessä mediassa ei sinun tarvitse “myydä” sitä henkilökohtasesti kenellekkään. Toimii aivan itsestään. Mutta esim., tämän tyyppisiä tuotteita ei ole ennenkään myyty kirja kerrallaan. Ja ajassa ennen sähköpostia ja internetiä, itse varsinaiseen myyntiin johtavat mekanismit olivat erilaisia. Mutta jos katsot tarkkaan, huomaat että on aina kysymys – myyntiin johtavista toimenpiteistä – mutta ei vielä itse myynti, siis se varsinainen hetki milloin raha vaihtaa omistajaa. Ja vain se hetki merkitsee jotain.

    Kaikki nuo asiat jotka mainitsit “Sosiaalinen media on tehokas työkalu muun muassa moderniin, sosiaaliseen asiakaspalveluun, tiedon löytämiseen ja jakamiseen, vuorovaikutukseen, vaikuttamiseen sekä blogi- ja verkkosivukäyntien kasvattamiseen, eli kohderyhmän ohjaamiseen organisaation tai asiantuntijan www-sivuille” pitävät paikkansa, mutta hyvä myyjä tai myyntiorganisaatio on aina tehnyt nämä asiat. Siis eivät he ole voineet ohjata asiakasta www-sivuille, kun niitä ei ollut, mutta silloin oli paljon muuta vastaavaa. Esimerkikisi suoramarkkinointi, mutta erittäinkin paljon hankalampaa ja huikeasti vähemmän skaalautuvaa, mutta yhtäkaikki, hyvä myyntiorganisaatio ja hyvä myyjä teki kaiken tuon jo ennenkin. Tottakai tiedän että monen kokemukset myyntitilanteista ovat vähemmän kiitolliset mutta se on taas eri asia. Toisin sanoen myyjien ja organisaatioiden tulee ymmärtää että myyjän varsinainen työ, tiedän tästä ei moni pidä, ei häviä mihinkään. Ja aivan yhtä tärkeä huomioida ja tunnustaa että jos ei käytä sosiaalisia web-tasoisia työkaluja hyväkseen on varmasti heikoilla. Sosiaaliset toimet, verkostoituminen, ym, tekevät hyvän työn johdattaen asiakasta kohti myyntitilannetta, mutta ei vielä tee itse myyntiä. Varsinaiset myyntitaidot ovat edelleenkin tarpeellisia kuten ovat myyjätkin. Itse asiassa, ne myyjät jotka todella kouluttautuvat todellisiksi ammattilaisiksi tulevat luomaan itsellensä erittäin hyvän tulevaisuuden.

    • Kiitos kommentista Harri. Vuorovaikutus on parasta bloggauksessa ja somessa. Hienoa, että tuot esille, miten itse näet ja koet sosiaalisen myynnin ja yleisesti myynnin. Olen samaa mieltä kanssasi, että myyjän varsinainen työ ei katoa – vain toimintatavat muuttuvat. Uskon, että useimmat myyjät hyötyvät monipuolisesti, jos tutustuvat eri somekanaviin ja miettivät miten voivat hyödyntää näitä vuorovaikutuksessa, palvelussa ja asiakkaiden haasteiden ratkomisessa. 🙂

Comments are closed.