Työntekijälähettiläs ja markkinointi

Brändilähettiläiden vahvin (ja aito) voima on siinä, kun työntekijät saavat luoda, ideoida sekä jakaa omaa sisältöä, omaa asiantuntijuuttaan, omalle verkostolleen.

Työntekijöitä voi myös pyytää jakamaan yrityksen markkinointiviestejä, mutta silloin lähettilästyö on markkinointimateriaalin jakamistyötä (jota on kutsuttu vuoden ajan Suomessa työntekijälähettyydeksi).

Työntekijälähettilyys (hurja sanakeksintö) on uusin trendi sosiaalisen markkinoinnin saralla, joillekin organisaatioille. Tämä trendi auttaa organisaatiota jakamaan markkinointiviestejään laajemmin työntekijöiden voimin, mutta tämä EI vahvista työntekijän omaa asiantuntijabrändiä tai uskottavuutta, eikä vahvista organisaation brändikuvaa, niin kuin ihmisten omalla äänellä kerrotut kehut ja kokemukset.

Tiettyjen yritysten liiketoiminnan kannalta voi olla hyvä rakentaa markkinoinnille lisätehoa, hyödyntämällä sisäisiä avustajia (työntekijälähettiläitä), jotka jakavat markkinoinnin tekemiä viestejä. Ota kuitenkin silloin huomioon, että somekanavat eivät ole mainoskanavia ja ihmiset eivät halua somevirtaansa samaa mainosviestiä yrityksesi kaikilta työntekijöiltä.

Parhaan menestyksen organisaatio rakentaa aidoilla lähettiläillä – sosiaalisilla työntekijöillä. Nämä syntyvät hyvästä työympäristöstä, motivoinnista, arvostuksesta, luottamisen näyttämisestä – ja hyväksymällä sosiaalisten kanavien käytön työaikana.

Viisas yritys luo vahvoja sosiaalisia työntekijöitä: valmentaa työntekijöitä sosiaalisen median hyödyntämisessä ja monipuolisessa käytössä, antaa vapauden kirjoittaa asiantuntijuudestaan ja työhyvinvoinnistaan omin sanoin, ja antaa vapauden olla vuorovaikutuksessa verkostonsa kanssa omalla äänellään.

Ihmiset eivät olet sosiaalisessa mediassa nähdäkseen organisaatioiden mainoksia. Tämä kannattaa muistaa. Sosiaalisessa mediassa ihmiset haluavat keskustella, ideoida, löytää tietoa, antaa tietoa, olla vuorovaikutuksessa, nähdä ja jakaa hyviä kuvia ja videoita jne.

Parasta on varmaan keksiä oma hyvä sekoitus, kuinka paljon tuutataan markkinointimateriaalia ulos ja kuinka paljon ollaan aidosti sosiaalisia – myös sosiaalisen median kanavissa. Suosittelen sosiaalisuutta ja omaa ääntä mainonnan edelle.

Sosiaaliset työntekijät ovat tärkeitä, koska 90% ihmisistä (Mark Burgess, TEDx Talks) eivät luota mainontaan. Ihmiset luottavat siihen mitä heidän läheiset, ystävät ja verkostolaiset kertovat. 78% ihmisisistä (Mark Burgess, TEDx Talks) luottavat ystävänsä suositteluun ja tekevät osto- ja työnhakupäätöksensä ystävien suosittelujen perusteella. Nämä suosittelut eivät ole sama asia, kuin organisaation oman markkinointimateriaalin jakaminen.