Aito sisäinen brändilähettiläs syntyy hyvistä työolosuhteista

Olen tutkinut globaalisti muun muassa AITOJA brändilähettiläitä, niiden syntymistä, tärkeyttä ja vaikuttavuutta tammikuusta 2014 alkaen.

Suomessa olemme vasta ymmärtämässä, että organisaatioilla ja asiantuntijoilla voi olla brändilähettiläitä. Moni arvuuttelee edelleen, kuinka suuri voima näissä voi olla.

On olemassa organisaation sisäisiä brändilähettliläitä ja ulkoisia brändilähettiläitä. Molemmat voivat vaikuttaa vahvasti ja monipuolisesti organisaation menestykseen.

Suomessa on syntynyt ilmiö (maaliskuu 2015) puhua organisaation työntekijöiden valmentamisesta työntekijälähettiläiksi, jotka jakavat työnantajan markkinointi- ja mainosviestejä sosiaaliseen mediaan – omalta sometililtään. Suosittelen miettimään kahdesti ennen tällaisen toiminnan aloittamista.

Organisaation aito sisäinen brändilähettiläs syntyy, kun työolosuhteet (työhyvinvointi ja työvälineet) ovat kunnossa ja työpaikalla vallitsee avoin, positiivinen, rohkaiseva, innokas ja innostava ilmapiiri. Sisäisiä brändilähettiläitä ei valmenneta – ne syntyvät hyvistä työolosuhteista.

Organisaation sisäinen brändilähettiläs syntyy viisaan ja sosiaalisen johtajan sosiaalisessa organisaatiossa. Brändilähettiläs jakaa positiivista viestiä työnantajastaan omatoimisesti ja mielellään (työaikana ja vapaa-aikana) ystävilleen ja verkostolleen, niin kasvotusten kuin sosiaalisissa kanavissa, koska hän viihtyy hyvin työssään ja työpaikalla.

Brändilähettiläät

On tärkeää nähdä ero “ostetussa brändäyksessä” ja “aidossa brändilähettilästoiminnassa”.

Aito sisäinen brändilähettiläs syntyy, kun työpaikalla vallitsee aidosti hyvä meininki. Kyse on työhyvinvoinnista. Sen luominen on vaikeampaa, kuin maksaa (kuukausipalkkaa ja pikapalkintoja) muutamalle “työntekijälähettiläälle”. Mutta se kannattaa!

Kun työpaikalla on hyvä olla ja työnantaja tarjoaa oikeat työkalut työn sujuvaan tekemiseen, brändilähettiläitä syntyy kuin sieniä sateella. Kun organisaatiosi on tällä tasolla, ryhdy miettimään  sosiaalista organisaatiota.

Sosiaalisessa organisaatiossa on sosiaalinen johtaja ja sosiaalinen työyhteisö, jonka työntekijät tietävät mitä on sosiaalinen liiketoiminta.

Sosiaalisessa liiketoiminnassa myynti, markkinointi, rekrytointi, asiakaspalvelu jne hyödyntävät sosiaalista mediaa, videoita ja blogeja oman työnsä hoitamisessa. Tässä kohtaa voidaan puhua ”työntekijälähettiläistä”, mutta mielummin brändilähettiläistä (koska työnt.läh. on trendisana ja viittaa usein materiaalin pakkojakoon), jotka hyödyntävät sosiaalista mediaa, verkostojaan, videoita ja blogeja, hoitaessaan työtehtäviään sosiaalisen aikakakauden mahdollistamalla tavalla.

Sosiaaliset työntekijät luovat viestinsä sisällön itse. He eivät jaa valmista mainosmateriaalia omalle verkostolleen, omalta sometililtään, koska he ymmärtävät, että vain aidolla viestillä on vahva voima. He kunnioittavat omaa verkostoaan ja tarjoavat seuraajilleen näiden toivomaa aitoa, hyvää sisältöä.