Viestinnän tavoite unohtuu välillä

Viestinnän tehtävä on tiedottaa pienestä tai suuresta aiheesta, teemasta, kriisistä tai muutoksesta sellaisin keinoin, että viesti saavuttaa kohderyhmän ja aktivoi kohderyhmän toimintaan.

Tämä ei ole helppo tehtävä. Sen tietää jokainen, joka on ollut vastuussa viestinnässä esimerkiksi pienessä tai suuressa yrityksessä tai vastannut kaupungin, terveydenhuollon tai ministeriöiden viestinnästä.

Perusviestintä on tiedottamista. Mutta se ei riitä. Jos tiedottaa, mutta ei suunnittele samalla miten tiedote saavuttaa kohderyhmän, ei viesti löydä perille, eikä toivottua toimintaa saavuteta.

Yksi esimerkki tästä on kevään 2020 aikainen Covid-19 pandemia. Viestintää on tehty hyvin, mutta se ei aina tavoittanut tarpeeksi monta ihmistä tarpeeksi nopeasti.

Tästä minulle tuli ajatus blogata, jotta voisimme kaikki jatkuvasti parantaa viestintäämme ja saavuttaa nopeammin viestintämme tavoitteen: kohderyhmän tavoittaminen ja toiminnan aktivoiminen.

Tärkeintä pandemian aikana on saavuttaa viestinnällä mahdollisimman moni, tai jopa kaikki kansalaiset. Nopeasti.

Silloin täytyy huomioida missä kansalaiset lukevat, kuuntelevat tai katsovat uutisia. Painetut lehdet, TV-uutiset  ja radiolähetykset tavoittavat vain osan väestöstämme. Sosiaalinen media on otettava suuresti mukaan viestinnän kanavaksi, koska moni seuraa uutisia somen kautta. Samalla tulee miettiä missä somekanavassa ihmiset kuluttavat aikaansa. Kaikki eivät ole Twitterissä, joten sen kanavan kautta tavoittaa vain osan ihmisistä. Sama pätee Facebookiin. Vain osa ihmisistä seuraa kaupungin, ministeriöiden tai terveyshuollon sivuja tai tiedotusryhmiä. Instagramin kautta ei tavoita kaikkia, eikä myöskään YouTuben kautta. Siksi on hyvä miettiä vielä pidemmälle, ja ottaa selvää, missä muissa somekanavissa osa ihmisistä viettää aikaa.

Tämän lisäksi tulisi huolehtia siitä, että tavoitetaan heidät, jotka eivät ole missään somekanavassa tai tilaa lehtiä. Yksi hyvä tapa on tekstiviesti. Kansalaiset saivat tekstiviestin liikkumisrajoituksista maaliskuussa.

Koska olen kuullut ystäviltäni ja mm radio-ohjelmasta, etteivät kaikki nuoret ihmiset olleet ymmärtäneet ollenkaan pandemian vaaroista ja vakavuudesta, lisäisin viestinnän listalle lasten vanhemmat. Jos jokainen vanhempi varmistaa, että hänen lapset tietävät mistä on kyse, olemme saavuttaneet paljon. Tärkeintähän nyt on kaikkien turvallisuus ja terveys.

Fakta on se, että meidän tulee pitää etäisyyttä toisiin ihmisiin, pestä kädet, sekä liikkua julkisilla paikoilla vain tärkeistä syistä.

Ja kyllä olisi hyvä, että kaikki pitäisivät jotain suojaa suunsa ja nenänsä päällä, jotta he eivät tartuttaisi vahingossakaan muita. Moni oireeton ihminen tartuttaa muita. On olemassa riskiryhmiä, joille virustaudit jotka mm iskevät keuhkoihin, ovat erittäin vaarallinen asia. Joskus joudun käymään kaupassa. Ainakin täällä Espoossa vain 20% ihmisistä, jotka kohtaan, pitävät turvavälin tai kasvosuojaa. Jotkut jopa tulevat iholle, nauravat ja jotkut kiroilevat, kun yritän pitää turvaväliä ja pidän kasvosuojainta. On täysi mysteeri minulle, mikä saa jotkut ihmiset käyttäytymään näin.

Toivon, että tämä blogi saavuttaa mahdollisimman monta ihmistä. Sinä voit auttaa tässä. Jaa tämä blogi tai oma yhteenvetosi eteenpäin.. blogissasi, verkkosivuillasi, puhelimitse, somessa tai puhumalla lasten, vanhempien, sukulaisten ja iäkkäiden kanssa. Kaikki tavat ovat ok, tärkeintä on, että viesti etenee ja saavuttaa mahdollisimman monta ihmistä.

(Tämä pätee toki myös Suomen ulkopuolella, koko maailmassa, mutta nyt kohdistin kirjoituksen meille suomalaisille. Se ei tarkoita, että ajattelisin vain suomalaisia.)

Toivotaan pandemian nopeaa loppumista. Tehdään kaikki mitä voimme sen eteen. Pian on kesä. Olisi ihanaa, jos voisimme kaikki viettää ihanan kesän Suomen luonnossa, missä vain Suomessa.

A Beautiful Morning In The Archipelago