Millä sisällöllä mihinkin kanavaan?

Jo 10 kymmenen vuotta sitten minulta kysyttiin sisällöstä, somesisällöstä. Minkälainen sisältö sopii mihinkin kanavaan? Silloin neuvoin kansainvälisten somevalmennusgurujen vinkkien mukaan.

Nyt, kun olen itsekin käyttänyt somea monta vuotta, testannut erilaisia sisältöjä, opiskellut monet erinomaiset vinkki- ja tutkimuskirjat, kouluttanut ja valmentanut (johtajia, sisällöntuottajia, markkinointipäälliköitä, viestintävastaavia ja yrittäjiä), sekä haastatellut ihmisiä someonnistumisista, neuvon hieman eri tavalla kuin 7 vuotta sitten.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa. Jokaisen on testattava minkälainen sisältö sopii juuri hänen kohderyhmälleen (joka vaihtelee paljonkin mm alasta, ihmisistä ja tavoitteista johtuen), ja testattava tämä per kanava.

Instagramissa voi toimia ihan samat sisällöt kuin Twitterissä tai LinkedInissä. Ja voi myös olla niin, että se mitä postaat Facebookiin tai Instagramiin, ei toimi ollenkaan Twitterissä tai Pinterestissä. Testaa ja seuraa reaktioita. Panosta laadukkaaseen visuaaliseen viestintään sekä strategiasi mukaiseen tekstisisältöön. Ja muista myös tuiki tärkeät tägit, eli #:t. Näin kohderyhmäsi löytää sisältösi.

Vanha vinkki, että LinkedIn on “ainoa” business somekanava, ei pidä enää täysin paikkansa. Jokaisessa kanavassa voi postata busineksesta, businesstyylisesti ja keskustella business asioista. Ja joka kanavassa voi myös postata markkinoinnillisesti, tai keskustella kohderyhmän kanssa esimerkiksi heitä kiinnostavista aiheista tai ajankohtaisista tapahtumista. Kyse on siitä, mitä tavoittelet kohderyhmäsi suhteen. Mitä avoimempia olemme, sen enemmän saavutamme.

Blog 02012018

Ei kannata seurata kaikkia vanhoja vinkkejä somen alkuajoilta, esimerkiksi tykkäysten määrän tärkeydestä. Tykkäykset ovat toki erinomainen ja tärkeä asia, mutta laatu ennen määrää on valttia. On tärkeää, että erityisesesti kohderyhmäsi tykkää sisällöistäsi. Jos saat heidät tykkäämään, ja jopa klikkaamaan tykkäysikonia, olet onnistunut hyvin.

Verrattuani 7 vuoden ajan monen suomalaisen ja monen amerikkalaisen, australialaisen ja kanadalaisen somekäyttätymistä, voin kertoa, että suurin osa suomalaisia ei klikkaa tykkäysikonia, vaikka tykkäisikin. Monissa muissa kulttuureissa klikataan useammin, eli halutaan osoittaa mistä pidetään. On tärkeää muistaa osoittaa kiinnostusta toisiin ja toisille. Kun annat, niin saat. 🙂

6 vuotta sitten bloggasin vinkin, joka toimii edelleen:

Mistä tiedät onko sisältösi hyvä? Aseta sille tavoitteita ja mittaa tuloksia. Ehkä haluat lisää kävijöitä verkkosivuillesi, lisää lehtitilauksia, kasvavan määrän tykkäyksiä ja keskusteluja FB:ssä tai lisää seuraajia ja keskusteluja Twitter-tilillesi. Voi myös olla, että seuraat suoria liidejä, myyntikäyriä, tapahtumien osallistujamääriä ja palautelappujen kommentteja. Blogia voi mitata kävijämäärällä, sivun katseluilla, kommenteilla ja maininnoilla (sosiaalisessa mediassa, verkkosivuilla, haastatteluissa tai asiakkaan luona myyntikeskusteluissa).

Kommentit ovat tärkeitä monesta syystä. Kun kohderyhmä kommentoi sisältösäsi, saat arvokasta asiakastietoa. Ota se talteen. Kiitä. Hyödynnä tietoa suunnitellessasi uusia postauksia.

Ihan parasta on, kun sisältösi houkuttelee jakamaan eteenpäin. Aina sisältö ei kuitenkaan ratkaise, vaan on kyse myös kulttuurista ja erilaisista ihmisistä. RT, repost, repin ja sharing luvut ovat Suomessa eri luokkaa kuin esimerkiksi amerikkalaisilla, kanadalaisilla ja australialaisilla. Voin saada päivässä jopa 40 tykkäystä ja jakoa ulkomaalaisilta seuraajiltani, kun luku suomalaisten parissa on 1-3.

En tavoittele itse suuria lukuja, vaan täsmäsaavutuksia. Muutos vanhoista tavoista on usein haasteellista alussa, mutta suosittelen testaamaan uusien toimintatapojen kokeilemista. Onnistumisesi voivat silloin nousta aivan uudelle tasolle.

Fireworks Above The Mountains At Sunset