När business möter konst

Anders Ahnlid, Sveriges ambassadör i Finland, öppnade ‘När Business Möter Konst’ seminarium 6.2.2019. Seminariet ordnades av Finsk-svenska handelskammaren. Finnish-Swedish Chamber of Commerce (FINSVE).

Finsk Svenska Hkammaren 12

Det var fint att träffa över 100 medlemmar, ambassadören samt handelskammarens VD Kjell Skoglund och Kommunikationsdirektör Patrik Lindfors, samt lyssna på väldigt intressanta presentationer.

Finsk Svenska Hkammaren 16

Finsk Svenska Hkammaren 18

När business möter konst – det var dagens tema när Finsk-svenska handelskammaren bjöd in till seminarium. Vad händer då business och kreatören möts? Författare, designers, illustratörer, filmskapare och övriga kreatörer tänker inte alltid kommersiellt, men det betyder inte att konst inte kan bli god business. Hur hittar man en gemensam kommunikation där konstnärens integritet, frihet och kreativitet bevaras på samma gång som man skapar något kommersiellt? Och hur kan kreatören tänka mer business?

En av föreläsningarna handlade om hur Tove Janssons Muminvärld blev en total global framgång. För när Tove Jansson producerade sina muminfigurer var licensindustrin ännu outvecklad och vissa produkter tillverkades utan hennes kännedom. Under de senaste åren har familjen Jansson systematiskt byggt upp tydliga strukturer kring Mumin i alla dess former. Inom bolaget Moomin Characters har man kartlagt vad som finns och tagit tillbaka makten över varumärket och skyddat det juridiskt, ekonomiskt och konstnärligt. Det gör det möjligt att utveckla varumärket och varorna systematiskt. (Text: Finsk-svenska handelskammaren)

Finsk Svenska Hkammaren 19

Och det finns ju så många, och stora, konstverk på ambassaden! Jag njöt otroligt mycket.

Med ambassadörens lov tog jag några photografier.

Sv ambassaden konst 1

Sv ambassaden konst 2

Sv ambassaden konst 3

Sv ambassaden konst 4

Sv ambassaden konst 5

Sv ambassaden konst 6

Sv ambassaden konst 7

Det finns väldigt fina möjligheter att göra business i Sverige. Ifall du är intresserad, kan Finsk-svenska handelskammaren hjälpa dig.