Algoritmien armoilla

LinkedInissä, Facebookissa, mediassa ja blogeissa on kirjoitettu algoritmeista, enemmän tai vähemmän vuoden ajan. Toki myös sitä ennen, mutta viimeisen vuoden ajan teemasta on puhuttu yhä enemmän, koska algoritmit sen kuin kiristyvät ja pahenevat.

Olemme algoritmien armoilla, oli sitten kyse yritystoiminnasta tai henkilökohtaisesta sosiaalisen median käytöstä.

LinkedIn on hihkaissut kevyen syyn algoritmiinsa: enemmän keskusteluja, vähemmän ulkoisia linkkejä.

Facebookin Mark Z puhuu kovaan ääneen palvelun parantamisesta, vähentämällä postausten näkyvyyttä seuraajille.

“One of our big focus areas for 2018 is making sure the time we all spend on Facebook is time well spent.

We built Facebook to help people stay connected and bring us closer together with the people that matter to us. That’s why we’ve always put friends and family at the core of the experience. Research shows that strengthening our relationships improves our well-being and happiness.”

Onko se onnellisuutta ja hyvinvointia, ettemme näe sitä mitä toivomme. Onko onnellisuus siis sitä, että näemme mitä Mark Z tiimeineen päättää?

Molemmat tahot ovat  mielestäni unohtaneet sen tärkeimmän. Ihmisen.

Sosiaalinen media on ihmisten kanava, ja ihmisten tulisi saada valita mitä he näkevät.

kuka saa päättää

Jättikorporaatioiden algoritmit valitsevat näkemämme sisällön kuin huimimmassa scifi-elokuvassa. Samalla korporaatioiden edustajat sanovat auttavansa näin ihmisiä. Eivät he sitä tee. Sanat ovat kauniit, mutta eivät täysin rehelliset. Kyse on siitä, että nämä korporaatiot saisivat enemmän tuloja. Yritysten on melkein pakko markkinoida ja mainostaa maksamalla riihikuivaa rahaa, jos haluavat, että heidän seuraajansa (ihmisten, jotka ovat valinneet haluavansa nähdä sisällön) näkisivät edes osan sisällöstä sosiaalisen median kanavissa.

Oma kevyt otos eilisestä toiminnastani:

LinkedIn

Jaoin bloggauksen suoraan blogistani LinkedIniin. Näkyvyys 51.

Kirjoitin postauksen LinkedIniin ja laitoin linkin blogiin kommenttikenttään (niin kuin Li-ohje neuvoo tekemään, jos haluaa edes hieman näkyvyyttä). Näkyvyys 230.

Minulla on 2000+ seuraajaa. Jos oletamme, että näistä (muutamien eri tilastojen mukaan) noin 30% piipahtaa kanavassa viikottain ja noin 20% päivittäin, on suorajaon näkyvyys 12,7 % ja ohjeen mukaisen jaon näkyvyys 57,5 %.

Testaan yrityssivun pitämistä LinkedInissä, mutta voipi olla, että yksityisyrittäjän ei kannatta laittaa aikaansa tämän sivun ylläpitoon. Postaan sitten miten vain yrityssivulleni, näkyvyys on 1-5%. LinkedIn toivoisi, että maksan mainonnasta.

Olen siis LinkedInin algoritmin armoilla, olin sitten kanavassa yksityshenkilönä tai yrittäjänä.

Asiakkaani kysyi talvella: Kannattaako meidän enää olla LinkedInissä, kun algoritmi on näin kova? Pitäisikö paukut laittaa muualle? Neuvoin jatkamaan, mutta samalla tutkimaan vaihtoehtoja.

Facebookissa tilanne omalla kohdalla on se, että henkilökohtaisessa profiilissa jakamani sisällöt saavat huomiota 90% tapauksista. Se näkyykö kaikki kaikille, sitä en tiedä. Osahan voi painaa “älä seuraa” ja kuitenkin pysyä kaverilistalla.
Eniten tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja saan ulkomaisilta kontakteiltani. Uskon, että tässä voi yleistää ja sanoa: me suomalaiset emme näytä tunteitamme ja ajatuksiamme turhan usein, välillä aivan liian vähän. 😉 Tykkäämme, mutta emme kerro. Englantialaiset, kanadalaiset ja amerikkalaiset ystäväni reagoivat melkein kaikkeen ja erittäin positiivisesti. Toivosin hieman enemmän tällaista kulttuuria Suomeen. Tosin Suomi on Suomi, ja suomalaiset mahtavia, olemme sitten tuppisuita tai emme.

Facebookissa teen “yritystoimintaa” taiteilijana. Valokuva- ja sisustustuotesivustoni luokitellaan yrityssivuksi ja näkyvyys on, niin kuin mediassa ja blogeissa on kirjoitettu, romahtanut. FB näyttää seuraajilleni 1-4% postauksistani. Seuraajistani osa on kysynyt enkö enää jaa taidekuviani ym. Kerroin, että jaan,  mutta FB ei näytä kaikkea, vaikka ihmiset näin toivoisivat. Harmittaa, etten voi antaa seuraajilleni sitä mitä he toivovat. Haluaisin palvella heitä erinomaisesti. Mutta taiteilijan ja valokuvaajan tuloilla ei voi maksaa mainonnasta kovinkaan paljon.

Toivotan tsemppiä jokaiselle somepostausten näkyvyyden suhteen. Kannattaa seurata kanavien vinkkejä ja myös somebloggauksia, mm laajateemaista socialmediatoday.com, jotta tiedät miten saada suoraa näkyvyyttä… ja milloin on pakko panostaa maksulliseen mainontaan… jotta voisit palvella kohderyhmääsi, eli saada heidän toivomaa sisältöä heille näkyväksi.

Onko maailma (ja mm sosiaalinen media) olemassa ihmisille vai jättikorporaatioille?

Minun mielestäni maailma kuuluu ihmisille, ihmiseltä ihmiselle toiminnalla, ihmisten arvostamiselle ja ihmisten auttamiselle.

Missä menee rahanhimon raja?

Kuulisin mielelläni kommenttejasi näistä aiheista.

Vietä upea päivä!

social-network-twitter