Trendit, flopit ja menestyksen turvaaminen 2018!

Vuosi 2017 oli mielenkiintoisen kehityksen aikaa muun muassa sosiaalisen median maailmassa. Globaalisti sisällöntuotanto ja mikrovaikuttajamarkkinointi saivat paljon palstatilaa blogeissa ja markkinointimediassa. Suomessa puhuttiin eniten muun muassa markkinoinnin arvostuksen kehittämisestä, sosiaalisesta myynnistä ja asiakaskokemuksesta. Kaikki nämä teemat ovat tärkeitä.

Idea concept three ballons

Esimerkiksi sosiaalinen myynti on ollut jo vuosia globaalisti mielenkiinnon kohteena ja monen yrityksen toiminnan (asiakaspalvelu ja myyntitulokset) parantamisen kärkiteemoja. Suomessa tulemme tietyissä asioissa hieman jälkijunassa, joten sosiaalinen myynti nousi vasta viime vuonna suuremmaksi puheenaiheeksi ja käytännön teoiksi Suomessa. Tärkeintä on kuitenkin se, että yritykset kehittävät jatkuvasti myös sometoimintaansa, vaikka se välillä tapahtuisikin hieman hitaammin kuin esimerkiksi Ruotsissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Se mistä puhuttiin melkein kaikkialla olivat videot ja niiden hyödyntäminen rohkeasti ja monipuolisesti. Mielenkiintoista on ollut seurata videon merkityksen kasvua monissa tutkimusvastauksissa, kun taas esimerkiksi Suomen LinkedInissä esille nousi viime syksynä muutaman ihmisen henkilökohtaisissa postauksissa se, että suurin osa ihmisistä arvostaisi enemmän keskusteluja kuin videoiden katselemista.

Tätä erityisesti markkinointiväen kannattaa tutkia, jotta selviää oman kohderyhmän aito kiinnostus ja arvostus. Miksi? Jotta voisit tarjota kohderyhmällesi sitä mitä HE toivovat, jotta voit palvella heitä parhaammalla mahdollisella tavalla.

Itse uskon, että videoiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Se ei toki poista tekstin, keskustelun ja kuvien tarvetta. Uskon, että hyvä mix kaikista näistä on paras valinta, silloin palvelet erilaisia ihmisiä kohderyhmässäsi.

Abstract sunny spring background

Vuodelle 2018 ennustetaan seuraavia trendejä:

AR: Viisi vuotta sitten Google kertoi Google Glass:eista, jotka muuttaisivat maailmamme täysin. Glassit floppasivat. Jonkun täytyy kuitenkin olla ensimmäinen ja näyttää suunta. 🙂 Olla rohkea, ja uskaltaa myös epäonnistua, matkallaan kehityksen huipulle.

Nyt muun muassa Facebook panostaa AR:n kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Jättiyrityksellä on siihen resurssit, kehittäjät ja budjetit. Myös Google jatkaa AR:n kehittämistä, nk myös Snap. Kuinka nopeasti AR kehittyy, ja miten se otetaan vastaan yritysten kehityssuunnitelmissa, se jää vielä nähtäväksi, mutta puheenaiheena AR kasvaa jatkuvasti.

VR: Virtuaalinen todellisuus on toinen kuuma puheenaihe trendimaailmassa ja kehityksen kohde edelläkävijöiden maailmassa. Tässäkin teemassa Facebook mainitaan yhtenä suurimpana kehittäjänä. Työn alla ja kehityksessä on niin appseja kuin videomaailman VR:ää. Lisätietoja tästä.

Data: Datan hyödyntäminen on aina ollut tärkeää. Osa yrityksistä hyödyntää dataa mahdollisimman paljon, kun taas osa ei vielä tiedä miten dataa voisi ja tulisi kerätä, sekä miten sitä voi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, asiakasta kunnioittaen.

Kun Microsoft osti LinkedInin, alkoi muutosten tuuli puhaltaa. Olemme nähneet erilaisten uusien algoritmien vaikutusta postausten näkyvyyteen ja mahdollisuuteen tehdä vaikuttajaviestintää LinkedInissä.

LinkedInin dataa voi ja kannattaa hyödyntää. Tämä koskee niin HR-osastoa, markkinointiväkeä, viestintäporukkaa kuin myyntitiimejä. Ja toki myös johtoryhmää.

Jollet  johtajana ole esillä tällä hetkellä maailman suurimmassa business somekanavassa, miten voit pysyä kehityksen kärjessä, tehdä vaikuttajaviestintää ja valita yrityksellesi parhaat kehityssuunnat?

Datan hyödyntäminen on tärkeää kaikissa somekanavissa, markkinoinnissa, asiakaspalvelussa, sosiaalisessa myynnissä sekä liiketoimintakehityksen päätöksiä tehtäessä.

Livestriimaus: Viime vuonna yhä useampi uskalsi kokeilla livestriimausta, esimerkiksi tapahtumista. Livestriimaus on oiva kehitysaskel, jolla voidaan linkittyä myös heidän kanssa, jotka eivät tapahtumaan pääse. Livestriimaus voi myös olla hyödyllinen brändiviestinnässä yleisesti.

80% kuluttajista katsovat mielummin livestriimauksen kuin lukevat yritysblogia. 82% haluaisi somepäivityksen sijaan katsoa livestriimauksen.

(Lähde: Livestream and New York Magazine Survey) 

Koskeeko tämä vain tiettyä kohderyhmää tai muutamia maita, sitä on vielä vaikea sanoa, mutta tutkimustulokset antavat ymmärtää, että livestriimaus kannattaa todellakin huomioida yhtenä vaihtoehtona tavoissamme palvella asiakkaitamme ja kohderyhmiämme tulevaisuudessa.

li-tilastoa-2016

Mittaaminen ja analytiikka: Nämä kaksi äärettömän tärkeää toimintoa saavat yhä enemmän huomiota. Ja se on hyvä. Jollet mittaa, miten voit tietää onnistuitko?

Jollet analysoi mittaustuloksia, miten voit kehittää menestyksellisempiä kampanjoita, tapoja toimia ja vahvistaa kasvumahdollisuuksiasi?

Kun teet muun muassa vuoden 2018 somestrategian, muista mittaaminen ja tulosten hyödyntäminen jatkosuunnitelmissa.

Moon Over The Mountains.jpg

Visuaalisuus: Kaikessa viestinnässä ja markkinoinnissa visuaalisuus on tärkeää, koska suurin osa ihmisistä reagoivat visuaalisuuteen nopeammin ja intensiivisemmin kuin tekstiin. Visuaalisuuden mahdollisuudet ja merkitys kasvavat jälleen tänä vuonna.

Visuaalisuus on muun muassa somekanavien taustakuvia, postauskuvia (omat, brändilähettiläiden ja mikrovaikuttajien), blogikuvia, www-sivujen kuvitus, videot, esitysmateriaalit, tapahtumien somistus ja tapahtumapostaukset.

Instagram on erinomainen valinta minkä vain yrityksen yhdeksi visuaaliseksi somekanavaksi. Kuvia voi luoda niin tuotteista kuin palveluista sekä asiakakokemuksista. Hyödynnä näitä kaikkia. Instagram on kehittänyt ja jatkaa kehittämistä mm tagien ja kohdennetun markkinoinnin saralla.

Yksi hetkellisesti vähemmän hyödynnetty kanava on Pinterest. Mutta viime vuonna tämäkin kanava teki vahvaa kehitystä (kasvu 150 miljoonaasta 200 miljoonaan käyttäjään kuukausitasolla) ja nosti entistä paremmin esille syitä, miksi kanavaa kannaattaa hyödyntää yritystoiminnassa. Pinterest on kanava, jota ihmiset hyödyntävät : 93käyttää Pinterestiä tehdäkseen ostosuunnitelmia.

Pinterest Lens ja Buyable Pins ovat vain muutama esimerkki loistavista kehitysaskelista. Pinterest on siirtymässä somekanavasta eCommerce alustaksi  ja yhä ketterämpiä ostoprosesseja kehitetään jatkuvasti.

Markkinoijia kiinnostaa varmasti myös Taste Graph, viime vuoden suurimpia kehityksiä Pinterestissä: laajemmat kategoriavaihtoehdot, käyttäjädatan hyödyntäminen pin-ehdotuksissa sekä kohdennetun mainonnan mahdollisuudet

Fokusoi ja menesty!

Uskon, että luet monia eri blogeja ja medioita. Osa kertoo samoista trendeistä, osa nostaa esille myös vähemmän mainittuja trendejä. Itse uskon siihen, että ei kannatta juosta jokaisen trendin perässä ja laittaa kaikki panokset trendiarkkuun. Uskon siihen, että kannattaa lukea blogeja ja mediaa, keskustella kohderyhmänsä kanssa, opiskella ja testata erilaisia vaihtoehtoja, pohtia kokonaisuutta ja tavoitteita sekä lopuksi tehdä rohkeita päätöksiä.

Valitse tälle vuodelle itsellesi, tiimillesi tai koko yrityksellesi ne teemat ja fokusalueet, jotka mielestäsi ovat juuri nyt juuri sinun mielestäsi parhaimmat valinnat sinun yrityksellesi. Tärkeintä on fokus. Valitse polkusi, tee strategia, tee vuosisuunnitelma ja sitouta koko henkilöstö suunnitelmaan. Tähdätkää samoihin tavoitteisiin! Ja menestys on taattu.

Blog 02012018

Lähteitä:

omat kokemukset, tutkimukset ja haastattelut vuonna 2017

https://www.socialmediatoday.com

https://www.forbes.com

https://www.time.com

https://livestream.com/blog/62-must-know-stats-live-video-streaming

https://business.pinterest.com/en-gb/why-pinterest