Mikrovaikuttajat voivat luoda makroetuja!

Vaikuttajamarkkinointia on tehty niin kauan kuin markkinointia on tehty.

Useimmiten vaikuttajamarkkinoinnin kumppaniksi valitaan suosittu julkisuudenhenkilö tai esimerkiksi henkilö, jolla on somessa suuri seuraajamäärä. Tavoitteena on vaikuttaa yhteistyökumppania seuraaviin ihmisiin ja faneihin.

Haasteena on kuitenkin usein se, että nämä julkisuuden henkilöt eivät aina oikeasti käytä tuotetta tai palvelua, jota he suosittelevat. He tekevät tuotemarkkinointia rahallisen tai muun korvauksen vuoksi.

Elämme aikakautta, jolloin tietoa voi löytää yhä nopeammin ja laajemmin. Ihmiset pohtivat yhä enemmän kehen ja mihin he luottavat. Oletko sinä ostanut tuotteen vain siksi, että näit julkkiksen tuotemainoksessa? Oletko sinä ostanut jotain siksi, että kuulit siitä suositteluja ystävältäsi tai verkostoltasi?

78 prosenttia ihmisistä luottaa ystävänsä ja verkostonsa suositteluun ja tekee ostopäätöksensä ystävien suosittelujen perusteella (Mark Burgess, TEDx Talks)

 

92 prosenttia kuluttajista luottaa ystäviensä ja verkostonsa suositteluihin (Tapinfluence.com)

Sosiaalisen median kehittyessä, myös mikrovaikuttajien hyödyn ymmärtäminen on kehittynyt. Markkinoijat ovat huomanneet, että vähemmän on enemmän. Mikrovaikuttajat suosittelevat aidosti kokeilemiaan tuotteita ja palveluja. Mikrovaikuttajien seuraajat luottavat usein enemmän näiden suositteluihin, kuin julkkisten seuraajat luottavat sponsorimarkkinointiin.

Mikrovaikuttajilla on noin 500 – 10 000 seuraajaa. Mikrovaikuttajat ovat ihmisiä, jotka puhuvat somessa rohkeasti siitä mistä he pitävät ja mistä eivät. He myös kertovat miksi. Tästä syystä heihin luotetaan enemmän. Mikrovaikuttajat puhuvat rehellisesti ja aidosti.

MIKROVAIKUTTAJAT OVAT UUSI MUSTA.jpg

Mikrovaikuttajien seuraajat ovat usein myös aktiivisempia somessa muun muassa tykkäyksillä, kommenteilla ja linkkien klikkauksilla.

Ja tästähän markkinoijat unelmoivat. Markkinoijat kaipaavat aktiivisuutta, keskusteluja ja linkkien klikkauksia. Vaikuttajamarkkinointi on pitkäjänteistä työtä avainkohderyhmien tavoittamiseksi heidän käyttämissään kanavissa.

Mikrovaikuttajat ehtivät keskustella verkostonsa kanssa, kun taas makrovaikuttajat eivät. Puhumattakaan megavaikuttajista. Jos sinulla on 100 000 tai miljoona seuraajaa, et ehdi olla aidosti vuorovaikutteinen monenkaan kanssa. Jos taas sinulla on pieni, mutta laadukas verkosto, ehdit olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.  Monet ihmiset pitävät H2H-toiminnasta ja arvostavat vuorovaikutusta.

mikrovaikuttajatiimi.jpg

Toki, brändin näkyvyyden kannalta makro- ja megavaikuttajat ovat edelleen hyvä valinta. Vaikka he eivät välttämättä tuota yhtä paljon suoraa ostohalukkuutta, he tuottavat brändillesi näkyvyyttä. Tästä syystä hyvä makrovaikuttaja on tarpeen, kun tavoitteena on brändin tunnettuuden kasvattaminen.

Toinen etuus mikrovaikuttajien pienemmässä verkostossa on se, että verkostolaiset ovat luultavasti hyvin pitkälle samanlaisia, koska he seuraavat mikrovaikuttajaa tietyistä syistä (esimerkiksi ruokakiinnostus, sisustuskiinnostus tai teknologiatuotekiinnostus… tai kiinnostus ravintolavinkkeihin, hotellivinkkeihin, somevinkkeihin, kirjavinkkeihin, tapahtumajärjestäjävinkkeihin jne) eli heitä on helpompi kohdentaa markkinointi- ja vaikuttajamielessä.

Makrovaikuttajat voivat veloittaa jopa 50 000 € yhdestä postauksesta. Kannattaa miettiä hyötysuhdetta. Mikrovaikuttajat haluavat useimmiten kumppanin kenen kanssa kehittyä ja rahalliseksi korvaukseksi riittää pienikin summa.

Kolmas syy on somealgoritmi, joka ei ole enää vain Facebookin ominaisuus. Mikrovaikuttajien postaukset saavat useimmiten korkeamman näkyvyyden kuin makrovaikuttajien postaukset, koska mikrovaikuttajien verkosto on aktiivisempi. Juuri aktiivisuus somessa on yksi asia joka vaikuttaa siihen, miten postaukset saavat näkyvyyttä kanavassa. Mitä enemmän näkyvyyttä saat, sitä enemmän uudet mahdolliset ostajat saavat tietoa tuotteestasi tai palveluistasi.

Jokaisen markkinoijan kannattaa pysähtyä pohtimaan, kuka mikrovaikuttaja sopisi juuri hänen yritykselleen kumppaniksi. Tutustu mikrovaikuttajiin somessa ja katso miten heidän verkostonsa reagoi postauksiin. Valitse vaikuttaja, joka sopii yrityksesi arvoihin sekä yrityksesi tuotteisiin tai palveluihin.

Muista arvostaa mikrovaikuttajaa. Tee hänen kanssaan reilu sopimus. Sopikaa yhteiset tavoitteet. Sopikaa korvaus.

Tavallisimmat mittarit ovat muun muassa:

  • Aktiivisuuden luominen – tykkäykset, kommentit ja jakamiset.
  • Brändikuva – mitä ja miten ihmiset puhuvat brändistänne
  • Verkkosivun liikenne – linkkien klikkaukset toivotuille verkkosivuille
  • Myynti – tuotettu konversio ja myyntitulo

Kun kohdistat viisaasti, tulokset voivat olla mikrovaikuttajan kanssa paljon suuremmat kuin maksamalla suuria sponsorointisummia makrovaikuttajille.

Vain testaamalla voit oppia. Ole rohkea! Ota selvää ja toimi. Testaa ja opi. Näin voit menestyä ennennäkemättömällä tavalla.

 

Lähteitä:

http://weareanthology.com/we-are-anthology-digital-influencer-and-social-media-marketing-blog/2017/4/26/the-difference-between-micro-macro-and-celebrity-influencers

https://www.smartinsights.com/social-media-marketing/instagram-marketing/average-engagement-rates-of-instagram-influencer-marketing/

https://later.com/blog/micro-influencer-marketing/