Innostava ja tuottava someviestintä

Jos puhut jatkuvasti ystävällesi vain itsestäsi, ystäväsi väsyy ja turtuu. Hän joskus jopa nukahtaa. Jos annat ystävällesi syntymäpäivälahjaksi aina oman valokuvasi, hän ihmettelee ja laittaa kuvan laatikkoon vanhojen kuvien sekaan. 🙂  Harva meistä toimii näin ystäviensä kanssa.

eye contact

Mutta näin tehdään välillä yritysmarkkinoinnissa. Näin tehdään sosiaalisessa mediassa ja markkinointiviestinnässä. Omaa brändiä kehutaan, omia tuotteita kehutaan ja omista onnistumisista kerrotaan suureen ääneen. Jopa lehdistötiedotteet sisältävät usein markkinoinnillista sisältöä. Tällainen sisältö on toki hyväksi, kunhan tarjoat myös muuta. 🙂

Näemme jatkuvasti yritysmainontaa, jossa kerrotaan: Olemme edelläkävijä! Olemme alan johtaja! Olemme suurin innovoija! Olemme markkinoiden paras! Mutta, eiväthän kaikki ole. Kaikki haluaisivat olla. Ja moni väittää olevansa, koska se kuulostaa hyvältä mainonnassa ja markkinointiviestinnässä. Liian usein unohdetaan miettiä, minkälainen sisältö on toivottua, minkälainen sisältö saa ihmiset innostumaan ja ihastumaan. Liian usein tuotetaan sisältöä, joka ei innosta ihmisiä ollenkaan.

inspis kadoksissa.jpg

Suurin osa meistä haluaa antaa lahjoja, joita arvostetaan. Monet meistä tietävät minkälaisia lahjoja ystävät arvostavat. Hyödynnä tätä samaa ajattelutapaa ja tietoa sosiaalisen median strategiassasi ja toiminnassasi!

Anna kohderyhmällesi lahja: heidän toivomaansa sisältöä ja laatua sekä auttamista ja innostamista, ja tulet huomaamaan miten kiitollisia lahjan saajat ovat. Kohderyhmäsi on myös työntekijäsi. Sen sijaan, että painostat heitä jakamaan vain yritysuutisia, tuota niin uniikkia, innostavaa ja hauskaa sisältöä, että he haluavat omatoimisesti jakaa sitä omille verkostoilleen.

Tutki ja testaa minkälainen sisältö kiinnostaa ja innostaa kohderyhmääsi

Jotta tiedät mitä kohderyhmäsi toivoo ja mikä saa heidät hihkumaan innostuksesta, kuuntele heitä. Sosiaalinen kuuntelu on erittäin tärkeää ja antoisaa. Mitä enemmän kuuntelet, sitä paremmin pystyt palvelemaan, innostamaan ja auttamaan ihmisiä.

Muista vuorovaikutuksen tärkeys. Ole aidosti läsnä ja tavoitettavissa. Ajattele H2H. Keskustele ihmisten kanssa. Esitä kysymyksiä ja vastaa kysymyksiin. Seuraa alasi uutisia, trendejä, foorumeita, vlogeja, blogeja, podcasteja, webcasteja jne. Kerro näistä ja näiden sisällöstä kohderyhmällesi. Kerro toki myös yrityskulttuuristasi ja yrityksesi tapahtumista, mutta tarjoa myös muuta. Tarjoa vaihtelevaa, uniikkia ja mielenkiintoista sisältöä. Tarjoa sisältöä, joka herättää hyviä tunteita.

kosketus

Tarjoa sisältöä, jota ihmiset voivat hyödyntää pitkään

Tuota ja tarjoa sisältöä somekanavissasi, blogissasi, vlogissasi, www-sivuillasi, podcasteissasi jne, jota ihmiset voivat hyödyntää myös ostotapahtuman jälkeen. Näin pidät ihmiset /asiakkaat tyytyväisinä ja samalla kiinnostuneina sinusta ja brändistäsi.

Jos myyt kameroita, jaa hyviä kuvausvinkkejä blogissasi ja somekanavissa. Tee YouTube-kanavaasi Näin Onnistut –videoita. Jos tarjoat kohderyhmällesi matkoja, muista innostaa ihmisiä jakamaan matkamuistonsa Instagramissa tietyllä #:llä. Järjestä arvontoja ja kilpailuja. Jaa asiakkaiden tuottamaa sisältöä.

Kun kohderyhmäsi on johtajat, joille tarjoat esimerkiksi johtotason valmennuksia, pidä heidän kiinnostuksensa yllä jakamalla bloggauksia johtajuudesta, johtajien haastatteluja sekä tietoa tulevista johtajille suunnatuista tapahtumista ja mielenkiintoisista johtajavalmennuksista. Haastattele asiakkaitasi ja jaa asiakkaiden suositteluja uutiskirjeessä, blogissa tai vlogissa. Johtaja kuuntelee johtajaa.

Oli alasi ja palvelusi / tuotteesi mitkä vain, somevinkkejä ja tilastotietoja arvostetaan suuresti somekanavissa. Jaa näitä. Löydät näitä googlaamalla ja seuraamalla somevinkkiblogeja.

Näen jatkuvasti sometilejä, joissa jaetaan vain omia uutisia, tuoteuutisia, kuvia omista tapahtumista jne. Näillä tileillä ei ole suuria seuraajamääriä, eikä vuorovaikutusviisari heilahda kovinkaan usein. Nämä yritykset eivät menesty niin hyvin kuin he voisivat.

Kun näen sometilejä, joissa jaetaan omien uutisten lisäksi myös kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä, muiden tuottamaa sisältöä sekä kuvia ja videoita, on seuraajamäärä jatkuvassa kasvussa. Kun ihmiset yrityssometilien takana uskaltavat olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, keskustelemalla, kiittämällä, kysymällä jne, silloin näen ihmisten innostusta, postausten jakoja ja uusien asiakkaiden kehuja.

innostunut.jpg

Yllätä

Ihmiset rakastavat positiivisia yllätyksiä. Yksi tapa yllättää on tarjota hyödyllistä sisältöä, apua ja vinkkejä, pyytämättä mitään vastineeksi. Unohda jatkuva tietojen keräily ja myyntikeskustelun tuputtaminen. Anna ihmisille jotain hyvää, pientä tai suurta hyvää. Kun annat, niin saat.

Kun saat ihmisestä asiakkaan, yllätä hänet antamalla jotain ostetun tuotteen tai palvelun lisäksi. Se voi olla myydyn tuotteen pieni lisävaruste, alennus seuraavasta ostoksesta, tapahtumalippu, jäätelökuponki, koodi sisäpiiri podcastiin tai webcastiin, kukkakimppu, suklaarasia jne. Ei ole suurtakaan väliä mitä annat, vaan väliä on sillä, että annat. Tätä me ihmiset arvostamme. Ihania, yllättäviä, positiivisia eleitä. Inspiroi ihmisiä aina kun voit!

miten aiot yllättää.jpg