2017 sosiaalinen media ja sosiaalinen markkinointi

Olen pohtinut kuukauden ajan mitä vuosi 2017 tuo tullessaan, mitä se voisi tuoda tullessaan ja mihin minun ja suomalaisten brändien kannattaa fokusoida ensi vuonna.

Koska ajatukseni osuvat niin lähelle Bryan Kramerin juuri julkaisemaan bloggaukseen, jossa 70 sosiaalisen markkinoinnin asiantuntijaa ennustavat mitä vuonna 2017 tapahtuu sosiaalisen median ja sosiaalisen markkinoinnin rintamalla, yhdistän ajatukseni Bryanin tekemiin haastatteluihin.

Vuoden 2015 lopulla ja vuoden 2016 alussa moni asiantuntija ennusti, että vuonna 2016 video ja live-video ovat suurimmat nousijat sosiaalisen markkinoinnin ja viestinnän saralla.  Ennustin itsekin näin. 🙂

the-social-media-trend-is-video

Ehdotin alkuvuonna 2016 kustantajalle käsikirjoitusta videoviestinnästä ja sen voimasta, mutta valitettavasti kustannuspäällikö ei innostunut aiheesta, koska ei itse vielä uskonut ennusteeseeni. Facebook Liven käyttö on tänä vuonna kasvanut räjähdysmäisesti, yhä useampi suomalainenkin organisaatio on ryhtynyt tuottamaan videoita (esimerkiksi YouTubessa) niin sosiaalisessa rekrytoinnissa, myynnissä, viestinnässä kuin markkinoinnissa, ja Twitter Periscope ylitti 200 miljoonan lähetysrajan.

Ensi vuodelle asiantuntijoiden ennusteet ovat muun muassa nämä:

Bryan Kramer – Toimitusjohtaja, PureMatter / Suosittu Public Speaker / Tietokirjailija

“Live-videoiden hyödyntäminen sosiaalisessa mediassa tulee muuntumaan normiksi ja yhä useampi organisaatio päättää lisätä live-videot sosiaalisen viestinnän suunnitelmaansa.

Video analytiikka tulee kasvamaan ja sisältöä räätälöidään yhä enemmän eri kohderyhmille sopiviksi. Uusin trendinousija tulee olemaan virtuaalitodellisuus. Ja niin kuin kaikkien kanavien kanssa, myös tähän markkinoijat tulevat miettimään markkinointimahdollisuuksia.”

Yhdyn Bryanin ennusteeseen. Uskon, että live-videoiden hyödyntäminen kasvaa niin pienissä kuin suurissa organisaatioissa ja virtuaalitodellisuudesta tulee uusi kuuma puheenaihe, erityisesti edelläkävijöiden parissa.

Tyler Anderson – Toimitusjohtaja, Casual Fridays

“Tulemme näkemään enemmän tutkimuksia ja tutkimustuloksia käyttäjien luomasta sisällöstä (user-generated content, UGC). Jo nyt on tutkittu, että 84% milleniaaleista, eli alle 35-vuotiaista, kertovat UGC:n vaikuttavan heidän ostopäätöksiinsä enemmän kuin mikään muu mainos- tai markkinointimuoto.

Uskon, että vuonna 2017 näemme yhä useamman brändin ymmärtävän UGC:n tärkeyden ja ryhtyvän hyödyntämään UGC:tä markkinoinnissaan monipuolisesti.  Sanomme näkemiin valokuvapankkien valokuville.”

Olen samaa mieltä Tylerin kanssa siitä, että UGC nähdään vihdoin tärkeämpänä kuin ennen ja yhä useampi organisaatio uskaltaa muuttua. Oman sisällön jakaminen vähenee ja käyttäjien luoman sisällön jakaminen kasvaa. Valokuvapankkien käytön uskon kuitenkin jatkuvan, muun muassa Suomessa, koska turhan moni suomalainen on liian varovainen tekemään rohkeita muutoksia. Tarvitsemme rohkeampia johtajia, sellaisia, jotka luottavat markkinoinnin ammattilaisiin ja heidän ehdotuksiin ja rohkeisiin ideoihin.

Amber Armstrong – Director of Digital and Social, IBM Commerce & Social

“Uskon, että vuonna 2017 sosiaaliset markkinoijat ryhtyvät yhä enemmän hyödyntämään sosiaalisen median ulkopuolista dataa, voidakseen kohdentaa markkinointinsa paremmin vastaamaan kohderyhmän toiveita.

Ihmisten ostokäyttäytymisestä on niin paljon dataa. Nyt voimme hyödyntää tätä ostodataa sosiaalisen toiminnan dataan, ja meillä on mahdollisuus luoda relevanttia mainontaa sosiaaliselle yleisöllemme.”

Amber puhuu asiaa ja on ammattilainen, ketä kannattaa seurata somessa. Datan hyödyntäminen on erittäin tärkeää. Nyt, kun meillä on siihen entistä paremmat mahdollisuudet, uskon, että vähintäänkin edelläkävijät, menestystä janoavat johtajat ja kuluttajabisnes ryhtyy hyödyntämään dataa rohkeasti ja monipuolisesti paremman mainonnan ja markkinoinnin luomiseksi.

Michael Brenner – Toimitusjohtaja, Marketing Insider Group

“Vuonna 2017 näemme Marketing Renegades:ien nousun. Heitä ohjaa tarkoitus, päämäärä ja vaikutus. He ajattelevat asiakkaita, työnantajaansa sekä omaa uraansa. Tulemme näkemään siirtymisen mainonnasta ja tuotepromootiosta sosiaaliseen sisältömarkkinointiin, jossa huomioidaan inhimillisyys, räätälöity sisältö ja visuaalisuus.

Markkinoinnin ammattilaiset kannustavat työntekijöitä, asiakkaita ja kumppaneita kertomaan tarinansa. Markkinointijohtajien fokus tulee olemaan asiakaskeskeisen kulttuurin rakentaminen organisaatiolleen.”

Michaelilla on erinomaisia ajatuksia. Yhdyn täysin hänen ennusteeseen ja toivon, että juuri nämä asiat tulisivat muuttumaan. Jos haluat menestyä, uskalla muuttua. Unohda perinteinen, tylsä ja ärsyttävä tuotemainonta, ja kehity inhimillisen, räätälöidyn ja visuaalisen sisältömarkkinoinnin tuottajaksi ja hyödynnä sosiaalista markkinointia. Ole läsnä somessa, ole vuorovaikutteinen ja näytä aito kiinnostus ihmisiin. Ajattele asiakaslähtöisesti ja mieti aina, minkälaisen tunteen jätät ihmiselle, joka kohtaa sinut somessa tai livenä.

Ian Cleary- Perustaja, RazorSocial

“Ensi vuonna Facebook kehittyy ostokanavaksi. Ihmiset ostavat somen kautta, jos heille luodaan ostamiselle sopiva ympäristö. Vaikuttajamarkkinointi tulee kasvamaan huimasti. Markkinoijat, jotka löytävät vaikuttajia, joilla on relevantti verkosto heidän brändilleen, menestyvät muita paremmin. Fokus tulee olemaan korkealaatuisessa sisällössä.”

Olen uskonut vaikuttajamarkkinointiin ja –viestintään jo monen vuoden ajan. Bloggasin siitä muun muassa ennustaessani vuoden 2016 trendejä vuosi sitten. Olen valmentanut ja sparrannut näistä aiheista kahden vuoden ajan. Suosittelen tutustumaan vaikuttajamarkkinointiin ja –viestintään, jos haluat menestyä mahdollisimman hyvin. Kilpailu huomiosta kovenee ja ne, jotka jatkavat perinteisellä tavalla (vain omien tiedotteiden ja tuotemainonnan jakamisella) hiipuvat hiljalleen unholaan. Johtaja, joka haluaa organisaationsa menestyvän, tarkistaa markkinointi- ja viestintävastaavilta, että strategiat ja suunnitelmat vuodelle 2017 eivät ole samanlaiset kuin kolme vuotta sitten.

 Brian Fanzo – Change Evangelist & Millennial Speaker

“2017 on ‘oikean aikaisen ja ihmisten osallistamisen sisällön’ vuosi. Videoita hyödyntävät brändit integroivat videon hyödyntämisen sisältömarkkinointikalenteriinsa. He myös valmentavat ja sparraavat työntekijöitä   videon sosiaalisesta luonteesta, koska kyse ei ole niinkään reaaliaikaisesta vaan oikean aikaisesta sisällöstä.

Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus jatkavat kasvuaan, mutta yksikään brändi ei kykene hyödyntämään näitä kunnolla, ellei heillä ensin ole sosiaalisen videon strategiaa. Vuonna 2017 fokus siirtyy milleniaaleista diginatiiveihin, koska nämä ymmärtävät teknologian ja digitaalisen muutoksen voiman ja hyödyn. Diginatiivit ovat myös ne, jotka dominoivat kuluttaja – ja vaikuttajamarkkinointia. Brändit eivät enää välitä siitä, milloin heidän asiakkaansa syntyivät, vaan siitä, miten tärkeää digitaalisuus on heille asiakaskokemuksen kannalta.”

Brian on tunnettu edelläkävijä, joka on välillä vuosia edellä muita ihmisiä ja brändejä. Olen samaa mieltä Brianin kanssa, että mitään uusia (esim.  lisätty todellisuus tai virtuaalitodellisuus) käsitteitä ja mahdollisuuksia ei voi hyödyntää kunnolla, ellei sitä ennen ole tutustunut muihin tärkeisiin teemoihin. Suosittelen edelleen vahvasti sosiaalisen toiminnan strategiaa, joka on yhdistelmä sosiaalisen median, videon, live-videoinnin, sosiaalisen verkoston ja sosiaalisen luottamuksen rakentamista ja hyödyntämistä.

Kim Garst – Toimitusjohtaja, Boom Social

“Live-sisältö ohittaa perinteisen sisällön. Live-videot kasvattivat suosiotaan tänä vuonna ja tulemme näkemään huiman kasvunousun vuonna 2017. Olemme nähneet jo Twitterin Periscopen, YouTube Liven, Facebook Liven, Tumblrin sekä Snapchat ja Instagram Stories. Kaikki somekanavat tarjoavat videosisältömahdollisuutta ja moni tarjoaa live-videon hyödyntämisen mahdollisuutta. Yhä useammat yritysjohtajat tulevat huomaamaan, että on aika tutustua live-videon mahdollisuuksiin, koska ihmiset suosivat tätä sisältöä muuta sisältöä enemmän.”

Suosittelen seuraamaan Kimiä. Hänellä on innostavaa ja mielenkiintoista sisältöä blogissaan ja somepostauksissaan. Yhdyn hänen ennusteeseen live-videon tärkeydestä ja mahdollisuuksista. On aika muuttua, on aika ottaa rohkea askel live-videomaailmaan.

Tamara McCleary- Toimitusjohtaja, Thulium.co / Suosittu Public Speaker

“Vuonna 2017 sosiaalinen media otetaan vihdoin vakavasti myös johtotasolla, koska toimintaa ja sen tuloksellisuutta on mahdollista mitata ja analysoida. Me Thulium.co:ssa koimme vuoden 2016 lopulla monen yrityksen myyntimenestyksen selektiivisen vaikuttajamarkkinoinnin ja sisällöntuotannon strategian ansiosta. Sisältömarkkinointi tulee olemaan ensi vuonna entistä kohdennetumpaa ja räätälöityä.  Ennustan kasvua älykkään sisältöautomaation hyödyntämisessä, teknologian mahdollistaessa koneoppimisen ja ennustavan analytiikan käytön sisällön räätälöinnissä.”

Minulla on ilo olla Tamaran verkostolainen ja someystävä. Hän on edelläkävijä, joka jakaa erittäin mielenkiintoista, uusimpaan teknologiaan liittyvää sisältöä. Hän ehtii myös olla sosiaalinen ja keskustelee somessa. Ajattelen hyvin samoin kuin Tamara. Toivon vahvasti, että myös Suomessa yhä useampi johtaja avaa ovet sosiaaliselle aikakaudelle, eli sosiaaliselle medialle, sosiaalisille verkostoille, sosiaaliselle aktiivisuudelle ja sosiaaliselle vaikuttajaviestinnälle ja -markkinoinnille.

work-for-your-future