Instagram analytiikka Iconosquarella

Luultavasti jokainen blogini lukija tietää tässä vaiheessa, että mittaus ja analytiikka ovat tärkeitä asioita organisaatioiden sosiaalisen median menestyksellisessä hyödyntämisessä. Jollet mittaa, et tiedä onnistutko tavoitteissasi. Jollet analysoi mittaustuloksia, et tiedä milloin tehdä korjausliikkeitä ja milloin on aika korkata skumppapullo.

Mittaamalla ja analysoimalla toimintaasi sosiaalisessa mediassa, tiedät onnistutko tavoitteissasi palvella asiakkaitasi ja muita kohderyhmiäsi. Seuraamalla analytiikkaa, tiedät tuotatko mielenkiintoista ja seuraajiasi palvelevaa sisältöä.

Olen käyttänyt Instagramia keväästä 2016 alkaen. Perustin kerralla tilin niin yritykselleni kuin taidegallerialleni. On ollut mielenkiintoista seurata miten voi tavoittaa hyvin erilaiset kohderyhmät (sosiaalisen median ja liiketoiminnan valmennukset vs taide), minkälainen sisältö toimii Instagramissa, miten minun on hyvä toimia ja miten edelläkävijät toimivat.

Vinkki: Vain kokeilemalla oppii! 🙂

Seuraan Instagramia Iconosquarella. Se on nykyään maksullinen (aiemmin oli mahdollisuus myös ilmaiseen kevyt versioon), mutta eihän kaikki tässä maailmassa voi olla täysin ilmaista 🙂

Taidepuolella näytti tänään tältä: 107 postausta, 127 seuraajaa

  • Eniten tykkäyksiä on tähän asti saanut valokuvani Punaisestamerestä – kuvassa Sohal Surgeonfish tulee kurkkaamaan minua läheltä, miettien miksi tulen sen reviirille 🙂 Jos vertaan Instagram postaukseni herättämää aktiivisuutta Twitterissä ja LinkedInissä saavuttamiini tuloksiin, on selvää, että Instassa osoitetaan tykkäys paljon herkemmin kuin muissa käyttämissäni kanavissa. 71 tykkäystä yhdelle postaukselleni on mielestäni hyvä tulos.
  • Eniten kommentteja olen vastaanottanut miniorkidea tyynylleni – saldo 6 kommenttia. Suurin osa meistä somettajista ei saa suuria määriä kommentteja. Julkkikset, isot brändit ja muut huippikset saavat toki satoja, ellei tuhansia kommentteja. Minulle 6 kommenttia yhdelle instapostaukselle on kiva tulos, olenhan vasta aloittanut toiminnan Instagramissa.

 

Iconosquare 062016 HGalleria

Yrityspuolella näytti tänään tältä: 105 postausta, 232 seuraajaa

  • Suosituin postaus tykkäysrintamalla on regrannattu eli repostattu virtualprofessionellen postaus “Mindset is what separates the Best from the rest” (Twitterissä retweetataan, LinkedInissä jaetaan omalle verkostolle ja Instagramissa regrannataan, eli repostataan, muiden postauksia). Tämä postaus on saanut viidessä päivässä 64 tykkäystä. Omista postauksistani eniten tykkäyksiä on saanut “Set goals that make you want to jump out of bed in the morning!” Tykkäyssaldo on 43. Suomenkieliset postaukset eivät ole vielä saaneet kovin montaa tykkäystä (6-13 per postaus). Tämä voinee johtua siitä, että tavoittelen niin suomenkielisiä kuin englanninkielisiä ihmisiä, ja suomalaiset ovat joskus hieman arempia näyttämään tykkäyksensä kuin esimerkiksi ihmiset Yhdysvalloissa, Ranskassa, Englannissa ja Ruotsissa. Varmasti on kyse myös siitä, etten ole vielä tavoittanut kohderyhmääni suomalaisista Instagram-käyttäjistä. Etenen pienin askelin, koska käytän monia kanavia (5+6), bloggaan, kirjoitan puheita ja valmennan – aika ei riitä yrittäjällä ihan kaikkeen 😉
  • Eniten kommentteja sai yllä mainittu postaus ja “Confuse them with your silence, amaze them with your actions“. 5 ja 7 kommenttia per postaus on minulle tässä vaiheessa hyvä saavutus. Huom! Niin Iconosquare kuin Instagram stats laskevat kaikki kommentit, myös omasi (eli kun vastaat tai kiität), joten omat kommentit kannattaa laskea pois analysointivaiheessa, jotta saat oikean kuvan tuloksistasi.

Iconosquare 062016 JHurmerinta

On mielenkiintoista analysoida seuraajamäärää (miksi se on taidepuolella 100 vähemmän kuin yrityspuolella) sekä tykkäys- ja kommenttimäärää (miksi nämä ovat taidepuolella hieman korkeammat kuin yrityspuolella). Jos katson asiaa seuraajamäärän kannalta, on taidepuolella enemmän vuorovaikutusta. Ovatko taiteesta kiinnostuneet sosiaalisempia? Onko sisältö yrityspuolella yhtä laadukasta, vaikka vuorovaikutus suhteessa seuraajamäärään on hieman alhaisempi kuin taidepuolella? Koska seuraajat eivät vähene, oletan että sisällöstäni pidetään. Seuraavaksi ryhdyn miettimään miten voisin palvella seuraajiani entistä paremmin ja miten saisin lisää seuraajia oikeista kohderyhmistä.

Iconosquare tarjoaa monipuolista dataa. Tässä oli vain pintaraapaisu.

Mittaatko ja analysoitko sinä omia tai organisaation tilejä sosiaalisessa mediassa? Olisi hauska kuulla miten sinä toimit näissä tehtävissä (mitä mittaat, miten mittaat, mitä sovelluksia tai ohjelmia käytät jne) ja mitä ajatuksia analytiikka ja analysointi sinussa herättävät.