Sosiaalisen yhteisöviestinnän vuosi

Noin vuosi sitten haastattelin Elina Melginia, työstäessäni kirjaani ’On aika muuttua’.

Filosofian tohtori Elina Melgin toimii 25 vuoden viestintäkokemuksella ProComin toimitusjohtajana. Hän on sosiaalinen toimitusjohtaja, joka hyödyntää sosiaalista mediaa johtajuusviestinnässään. Hän johtaa ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry:n toimintaa ja sukeltaa tiiminsä kanssa yhä syvemmälle somen valtameressä.

2015-06-02_ProCom EM.jpg

Lokakuussa 2015 ilmestyneessä kirjassani Elina Melgin antaa hyviä vinkkejä suomalaisille johtajille sosiaalista johtajuutta ajatellen:

Kehotan johtajia itse tutustumaan sosiaalisen median kanaviin, varsinkin Twitteriin ja videon voimaan. Avoimella mielellä tarkkaillen jokainen johtaja havaitsee sosiaalisen median idean ja tehot. Sosiaalisen median käytön voi aloittaa ensiksi tarkkaillen. Mutta voi strategia olla toinenkin. Itse lähetin ensimmäisen twiitin Alexander Stubbille ja sain heti myös vastauksen. Twitter on kansainvälinen cocktail-tilaisuus verkossa.

Päätin kysyä Elina Melginilta, miten vuosi on mennyt. Pyysin häntä blogihaastatteluun.

JH: Mitä uutta olet oppinut vuoden aikana? Mitä uutta olette kehitelleet tai toteuttaneet ProComissa?

EM: ProComin tehtävänä on osoittaa viestinnän arvo. Sitä voi tehdä mittaamalla viestintää. Mittauksen työkalut eivät kuitenkaan ole kovin nopeasti digitalisaation myötä kehittyneet, kuten ProComin ja STT:n yhteinen tutkimus alkuvuodesta osoitti. Pelkät klikkaukset ja tykkäykset eivät osoita todellista arvoa vaan tarvitaan mitattujen tulosten analysointia. ProComin koulutusportfoliosta löytyy nyt hakukoneoptimointia ja mittaustulosten analysointia. Suunnitteilla on myös ProComma Academic –julkaisu mittaamisen teemasta ensi vuodelle.

Olemme kokeilleet hiljattain Periscopen käyttöä omassa viestinnässämme. Keräämme näkemystä sen parhaista puolista. Twitterin seuraajien määrä on kasvanut huikeasti ja olemme huomanneet, että saavutamme uusien some-välineiden ansiosta myös sellaisia kohderyhmiä, jotka eivät ole jäseniämme. Some-viestintä mahdollistaa ProComin strategian onnistumisen. Siihen kuuluu viestinnän toimialan laajentaminen kaikkiin ammattiryhmiin, sillä viestintä kuuluu kaikille.

ProComRy Twitter

JH: Mitä uusia suunnitelmia ja ideoita sinulla ja ProComilla on tähtäimessä tälle vuodelle?

EM: ProComin koulutustoiminta muuttuu vastaamaan uutta strategiaa. Meille tulee pian myyntiin mm. todistukseen tähtäävä DigiPron koulutusohjelma. Eli sellaiset viestinnän ammattilaiset, joille viestintäteknologiaan perehtyminen on oman työn tai tulevaisuuden uran kannalta tärkeää, voivat nyt hankkia olennaisimmat someopit ja selkeän näytön siitä, että taitavat myös digitaalisen viestinnän työkaluja.

ProCom on aloittanut 2016 verkkovalmennuksen. Ensimmäinen syntyi henkilöbrändäämisestä ja tämä e-valmennus myy hyvin. Minun haaveenani olisi saada pari uutta verkkovalmennusta melko pian markkinalle, mutta aiheita en tässä vielä paljasta 🙂 Verkon kautta oppiminen tekee ProComin lähestyttävämmäksi myös niille, jotka harvoin pääsevät ProComin pääkaupunkikeskeisiin tapahtumiin itse paikalle. Verkkovalmennus on kehittyvä koulutusalue ProComille.

Tämä  vuoden tärkeä hanke on ProComin rahaston perustaminen. Some mahdollistaa tiedon levittämisen. Tarkoitus on kerätä Helsingin yliopistolle varoja yhteisöviestinnän Professor of practice –professuuria varten. Yhteisöviestinnän Professor of practice palvelee myös muita korkeakouluja, joissa on yhteisöviestinnän opetusta. Suomessa on rakennettu sata vuotta sivistykseen ja koulutukseen perustuvaa osaamista mutta pohja on murenemassa, koska yliopistoilta leikataan rajusti resursseja. Pitää siis tehdä jotain. On kyse Osmo Wiion ja Leif Åbergin kansaivälistä tunnustusta nauttivan organisaatioviestinnän osaamisen jatkumisesta. Voisimme yhdessä varmistaa, että yhteisöviestintään keskittyvä opetus ja tutkimus saavat HY:ssä jatkua. Jokainen euro on tervetullut. Tässä linkki rahaston sivulle.

Kiitos haastattelusta Elina. Nähdään somessa!