Lyhyt katsaus sosiaalisen median historiaan ja kehitykseen

Sosiaalinen aikakausi tarjoaa uusia somekanavia jatkuvasti, usein huimaa vauhtia. Harva taitaa muistaa mistä kaikki alkoi. Historiasta kiinnostuneena päätin tehdä pikatutkimuksen sosiaalisen median historiaan.

Nostan esille tunnetuimmat ja suostuimmat kanavat.

Vuonna 2003 LinkedIn lanseerattiin. Seuraavana vuonna (2004) Mark Zuckenberg perusti Facebookin muutaman Harwardin yliopistossa opiskelevan ystävänsä kanssa. Alussa FB oli yliopistossa opiskelevien käytössä. Vuonna 2006 Facebook avattiin kaikille yli 13-vuotaille, joilla oli sähköpostiosoite. Nyt Facebookia käyttää kuukausitasolla yli 1500 miljoonaa ihmistä ja organisaatiota.

Twitter aloitti toimintansa 2005. Jack Dorsey lähetti ensimmäisen twiitin 21.3.2006.

Jack Dorsey first tweet

Twitterin varhainen luonnos näyttää tältä:

varhainen luonnos twitteristä

Twitter on erinomainen kanava nopeaan tiedonvälitykseen, vaikuttamiseen, asiantuntijabrändykseen ja toki myös vapaa-ajan visertelyyn, joka voi olla mitä vain jutteluista ystävien kanssa ideoiden testaamiseen verkoston avulla.

YouTube ilmestyi jo vuonna 2005, kun PayPal:n työntekijät (Chad Hurley, Steve Chen ja Jawed Karim) kehittivät verkkosivun videoiden katseluun ja jakamiseen. PayPal on globaalisti toimiva online-maksujärjestelmä. YouTube.com aktivoitiin helmikuussa 2005. Jo vuonna 2006 YouTube oli internetin nopeimmin kasvava sivusto. Google osti YouTuben samana vuonna.

Tämän jälkeen somekanavia on syntynyt vuosittain. Osasta tulee suuren yleisön suosikkeja, osasta ei. Pinterest ja Instagram ovat erityisesti visuaalisuutta hyödyntäviä somekanavia.

(Minun suurin verkosto on Twitterissä (8700+), toiseksi suurin LinkedInissä (2000+) ja kolmanneksi suurin Pinterestissä (700+). Käytän Pinterestiä enemmän huviin kuin hyötyyn ja harvemmin kuin pääkanaviani.)

JH Pinterest 2016 02

 

Pinterest, joka julkaistiin vuonna 2009, on aina ollut erityisesti naisten ja kuluttajabrändien suosima visuaalinen somekanava. Se on edelleen yli 100 miljoonan ihmisen ja organisaation käytössä, mutta Instagram se vasta löikin läpi ryminällä.

Kahden kuukauden sisään Instagramilla oli 2 miljoonaa käyttäjää (joulukuu 2010). Syyskuussa 2011 käyttäjiä oli jo 10 miljoonaa. 150 miljoonan raja ylitettiin syyskuussa 2013. Nyt käyttäjiä on kuukaudessa yli 400 miljoonaa.

Älypuhelimet toivat mukanaan aivan uudenlaisia viestintä-appseja, nk WhatsApp ja Snapchat. WhatsApp perustettiin jo 2009 ja julkaistiin 2010, mutta suuren läpimurron se teki vasta 2014, kun Facebook osti WhatsApp Inc:n. WhatsAppin perusti Jan Koum. Aktiivisia käyttäjiä oli vuonna 2015 yli 900 miljoonaa per kuukausi.

whatsapp kotisivu

Yksi Snapchatin perustajista, Evan Spiegel, ideoi appsia jo vuonna 2011. Seuraavana vuonna Barry Eggers oppi tyttärensä kautta, että teinien suosimat appsit ovat Angry Birds, Instagram ja Snapchat. Eggersin kumppani investoi heti Snapchattiin 485 000 dollaria. Snapchatin käyttäjämäärä on kasvanut huimaa vauhtia ja oli toukokuussa 2015 100 miljoonaa per päivä. Päivittäin Snapchatissa katsotaan 6 miljardia videota.

Vuonna 2015 Periscope ja Meerkat nousivat trendikanaviksi. Molemmat tarjoavat mahdollisuuden videon suoratoistoon Twitterissä. Newsweek kirjoitti kesällä 2015 vertailun näistä kahdesta kanavasta.

Sosiaalisia viestintäkanavia on useita. Monelle yrityksen sosiaalisesta liiketoiminnasta (muun muassa myynti, markkinointi, viestintä, asiakaspalvelu ja rekrytointi) vastaava voi häkeltyä määrästä ja useimmat pohtivat missä kanavissa olisi oikeasti paras olla.

Perusneuvoni on ”Ole siellä missä kohderyhmäsi on.” Nyt kun kohderyhmät ovat jo niin monessa eri kanavassa, neuvon ”Älä mieti liikaa kanavavalintaa, vaan fokusoi sosiaalisen yhteisön ja upean brändin rakentamiseen suosituimmissa kanavissa!”

Jos onnistut rakentamaan upean sosiaalisen yhteisön, tavoitat suurimman osaa kohderyhmästäsi, eikä sinun tarvitse miettiä ”missä sinun kuuluisi olla aktiivinen”, koska olet luonut sosiaalisen yhteisön, jonka jäsenset seuraavat sinua mihin vain uuteen kanavaan. Ja uusia kanavia tulee olemaan tarjolla jatkossakin, enemmän kuin osaamme nyt kuvitella.

Fokusoi entistä enemmän sosiaaliseen kanssakäymiseen: ihmisiin, erinomaiseen vuorovaikutukseen ja sosiaaliseen yhteisöösi.

Kiitos tästä vuodesta! Hyvää uutta vuotta 2016!

 

Does your brand stand out

2 thoughts on “Lyhyt katsaus sosiaalisen median historiaan ja kehitykseen

  1. Täytyy sen verran somen synnystä nykypäivään eläneenä korjata, että kyllä MySpace oli tunnetuin kanava jo 2003 (alkaen 2002) ja aina vuoteen 2008 numeroiden mukaan suositumpi kuin Facebook. Tätä ennen IRC ollut suosittu jo vuodesta 1988 ja suomalaisten (myös ei-irkkaajien keskuudessa) nettipalvelu IRC-galleria.

    • Kiitos kommentista Roni. Näinhän se on, että monia erilaisia kanavia on ollut ja tulee olemaan. Nostin esille suurelle yleisölle tunnetuimmat, jotta bloggauksesta ei tulisi metrin pituista 🙂

Comments are closed.