Osakeyhtiö käyntiin neljässä päivässä!

Bloggasin aiemmin “Ryhdy yrittäjäksi” ja listasin asioita, joita on hyvä miettiä, ideoida ja suunnitella.

Minulle tuli monista syistä kiire perustaa osakeyhtiö viikko sitten. Varoitukset, vinkit ja neuvot huomioiden laskin, että koko projektiin menee kahdesta viikosta kolmeen viikkoon, koska kaikki tahot eivät reagoi nopeasti.

Jouduin opiskelemaan kaiken tarvittavan päivässä ja silmät olivat kovalla koetuksella. Aivot myös. Koska löysin vain verkkosivuja, joissa oli joko liian vaikeaselkoisesti, pitkäveteisesti tai epäselvästi kerrottu mitä tulee tehdä, päätin blogata nyt oman vinkkilistani suositteluineen. Toivon, että tästä bloggauksestani on apua sinulle, joka aiot perustaa osakeyhtiön. Jos sinulla on kiire, tästä listasta on varmasti apua.

Jos sinulla on juristi, kysy vinkkejä häneltä.

YTJ:n sivuilta saa paljon apua, mutta ennen rekisteröinnin aloittamista, kannattaa päättää näistä asioista:

  • osakepääoman summa sekä osakkeiden määrä ja omistajuussuhteet
  • osakkeenomistajien henkilötunnukset
  • hallituksen jäsenten määrä (1 riittää, jos toimit yhtiössä yksin) ja varajäsenen nimi ja henkilötunnus
  • päätä onko yhtiöllä toimitusjohtaja
  • pienillä osakeyhtiöillä ei ole lakisääteistä tilintarkastusvelvollisuutta, joten voit ruksata ilmoituksessa ettei tilintarkastajaa valita
  • yhtiösi tilikausi, kotipaikka, toimiala ja toiminimi (tarkista nimen rekisteröintiohjeet ja voit tarkistaa onko nimi jo varattu)
  • miten perustamisilmoitus kirjoitetaan
  • pankki, jonne avaat yritystilin
  • mistä yhtiöstä otat YEL-vakuutuksen (yrittäjän eläke ym vakuutus)
  • arvio tilikauden liikevaihdosta, yleisistä kuluista ja palkasta, jonka maksat itsellesi

Perusta osakeyhtiö sähköisesti. Se on nopeampaaa ja edullisempaa. Tästä näet YTJ:n vinkit marssijärjestykseen ja asioiden seurantaan.

Kun olet täyttänyt 16 sivua tietoja (kuulostaa hurjalta, mutta kun päätät asioista etukäteen, hoituu rekisteröinti melko kivuttomasti), saat lopussa ilmoitusnumeron, joka tulee ottaa talteen.

Maksa osakepääoma yritystilille ja pyydä pankiltasi kuitti. Syötä kuitti YTJ:n palveluun joko saamasi ilmoitusnumeron avulla tai y-tunnuksella, jos ehdit sellaisen tässä välissä saada.

Näet (ja voit ladata pdf-muodossa) omilta sivuiltasi YTJ-palvelussa y-tunnuksen, yhtiöjärjestyksen, perustamissopimuksen ja kopion yhtiön ennakoverohakemuksesta. 

Sain erinomaista palvelua monelta suunnalta. Tästä tuli hyvä mieli ja samalla aikataulut nopeutuivat toivomallani tavalla. Osakeyhtiö oli rekisteröity ja yhtiöön liittyvät asiat hoidettu neljässä arkipäivässä! Vain verottajalla meni hieman pidempään, mikä on täysin ymmärrettävää. Verottaja rekisteröi osakeyhtiöni viidessä päivässä, mikä on vahva suoritus (monilla tämä osio on kestänyt parikin viikkoa).

Mietin heti alussa yrityspankkia. Mietin, miten saan mahdollisimman nopeasti tiedon minulle sopivimmasta, hyvin toimivasta ja nopeasoluisesta pankista. Koska en enää jaksanut lukea verkkosivuja (olinhan lukenut niitä jo 10 tuntia), päätin kysyä suurelta ja auttavaiselta Twitter-verkostoltani ja suoraan pankeilta.

 

Danske Bank twiittasi vastauksen kysymykseeni ja laittoi linkin sivuilleen. Toisessa twiitissä Danske Bank tarjosi myös puhelinnumeroa.

 

Nordea vastasi, että olen tervetullut soittamaan heille. Nordea ei vastannut kysymykseeni miksi valita Nordea. Nordea on kohtelias, mutta ei kovin asiakaslähtöinen tai energinen tarttumaan toimeen.

S-Pankki twiittasi ja kysyi puhelinnumeroani. S-Pankki ei vastannut kysymykseen miksi valita S-Pankki.

 

OP twiittasi hieman samoin kuin Nordea:

OP twiitti

MUTTA, OP:n someaspa ilmoittikin heti mahtavalle asiakkuusasiantuntijalle, että minulle kannattaisi soittaa. Ja sain soiton parissa minuutissa! Puhuin niin miellyttävän ja asiakaslähtöisesti toimivan henkilön kanssa (Teemu Lindberg), että sovin tapaamisen seuraavalle aamulle ja avasin yritystilin OP-pankkiin. Teemun kanssa asiointi on harvinaista herkkua.

Yrittäjän eläkelain eli YEL:n mukaan Suomessa asuvan ja toimivan yrittäjän on vakuutettava itsensä vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. YEL aiheutti minulle päänvaivaa, koska eri sivuilla on eri ohjeet.

 

Veritas oli nopein ja myös ainoa, joka vastasi kysymykseeni Twitterissä. Tämä jälkeen he kysyivät, jos he saisivat ottaa yhteyttä ja keskustelimme asiasta tarkemmin Twitterin yksityisviestin puolella.

 

Etera oli hidas vastaamaan somessa ja vastaus sisälsi puhelinumeron, jonne voi soittaa, jos haluaa.

Ilmarinen oli nopea twiittaamaan, mutta twiitin markkinointiviesti ja kokemani henkilökohtainen palvelu tätä ennen olivat erittäin kaukana toisistaan. Sain ylimielistä ja pelottavaa kohtelua sekä sekavaa tietoa henkilökohtaisessa tapaamisessa Ilmarisen edustajan kanssa. Olin sopinut, että  Ilmarisen edustajan voi olla läsnä pankkitapaamisessani, koska he toimivat OP:n kanssa.

 

 

Valitsin sen kenen kanssa on helppo asioida. Se oli VERITAS. Heiltä soitti mukava ja asiakaslähtöisesti toimiva Juha-Matti Hyttinen. Soitto jännitti, koska olinhan jo saanut aikamoista pelottelua ja ikävää kohtelua Ilmariselta.

Turhaan jännitin. Juha-Matti esitti asiat selkeästi, ystävällisesti ja kiteytetysti, ja sovimme niistä asioista, jotka ovat aloittelevalle yrittäjälle tarpeen. Hieman yläkanttiin hänkin kyllä myi palvelunsa, opin vuosien varrella, kun pääsin tutkimaan asioita lisää. YEL on hyvä miettiä sen mukaan miten toimintaa aidosti on, tai pienyrittäjä joutuu maksamaan kovia eläkemaksuja, vaikka palkkaa ei edes nostaisi. Ja se summa, joka näistä YEL-maksuista lopuksi päätyy eläkkeeseeni on pieni, pieni murto-osa.

Viimeinen askel oli valita tilitoimisto…. Tämän minä googlasin. Halusin löytää tilitoimiston Espoosta, jotta kasvokkaistapaamiset ovat ketteriä. Halusin löytää tilitoimiston, jonka työntekijät tarjoavat asiakaslähtöistä ja laadukasta palvelua. Löysin mainonnan kautta: Talenom. Alussa sain kuvan, että tein hyvän valinnan. Myöhemmin opin, että ainakin minun kohdallani Talenomin työntekijät eivät ole kovin ammattitaitoisia eivätkä toimi täysin sopimuksemme mukaan. Tästä syystä vaihdoin tilitoimistoa. Vielä vaihdon jälkeenkin Talenom on aiheuttanut yritykselleni ja minulle ikäviä tilanteita, muun muassa laskutuksen toimiessa vastuuttomasti kuin villi länsi konsanaan. Olen viettänyt toistakymmentä tuntia korjaten Talenomin virheitä, pyytäen korjauksia ja saaden tylyä kohtelua ja vitkastellen korjattuja erheitä ja virheitä. 

Vaihdoin tilitoimistoa. Keskustelin pitkään Accountor edustajan kanssa, joka sai minut uskomaan, että he ovat paras valinta. Lyhyesti virsi kaunis, toiminta on ollut huteralla pohjalla, virheitä tapahtuu jatkuvasti ja olen oppinut, että suuri tilitoimisto ei ole pienyrittäjän kannalta hyvä vaihtoehto.

Toivon, että tästä tarinasta on apua tuleville yrittäjille!