Sisältömarkkinoinnin voima: case Zervant

Zervant tarjoaa verkossa toimivaa laskutus- ja kirjanpito-ohjelmaa. Tämän lisäksi Zervantilla on hyvin mielenkiintoinen blogi täynnä inspiraatiota ja hyviä vinkkejä yrittäjille. Zervantin blogi tarjoaa kirjoituksia eri aiheista, kuten myynnistä ja markkinoinnista, yrittäjyydestä, toiminimen kirjanpidosta ja yritysverotuksesta. Zervant on aktiivinen LinkedInissä, Twitterissä ja Facebookissa.

Operatiivinen johtaja Tuukka Koskinen, Zervantin toinen perustaja, istahti virtuaaliseen haastattelutuoliini.

JH: Mistä saitte Mattias Hanssonin kanssa idean ja miltä tuntui perustaa yritys, joka auttaa yrittäjiä?

TK: Yrityksen perustaminen on ollut molemmille se varsinainen haave päästä tekemään jotain omaa. Olemme tavanneet toisemme startupissa, joten haaveilimme kansainvälisestä yhteisestä yrityksestä jo siitä lähtien kun tutustuimme.

Fundamentaalinen syy Zervantin olemassaoloon on kysymys siitä miksi ihmeessä kaikkien pitää opetella samat asiat ja miksi kaikkien yritysten pitää tehdä taloushallinto samalla tavalla, kuin esimerkiksi isot yritykset (osakeyhtiöt) tai ne suuryritykset, joilla on enemmän työntekijöitä.

Mattiaksella oli välivuosi Nokiasta lähdön jälkeen, jonka aikana kehittelimme ideoita siitä, mitä voisimme yhdessä lähteä tekemään. Tiesimme kumpikin, miten ärsyttävää oli käyttää Passelia yrityksen talouden hoitamiseen. Ei ole suotuisaa oman työn kannalta jos yrittäjä joutuu laittamaan aikaa ns. turhaan tai ei olennaiseen työhön (kuten kirjanpitoon). Ei myöskään ole järkeä ulkoistaa paperitöitä muille, jos toiminta on kohtuullisen pientä ja yrityksessä on esimerkiksi vain 3 kuittia kuukaudessa.

Kokonaisvaltaiseksi tavoitteeksi meille muotoutui tehdä yrittäjyydestä helpompaa ja tehdä yrittäjyys kaikille mahdolliseksi.

Kun tämä oli selvää meille, teimme lautasmallin johon oli koottu yrittäjän ns. ongelmat kuten laskutus, markkinointi, tarjoukset, kirjanpito yms. kaikki ne asiat jotka ovat aikaa vieviä asioita, mutta eivät välttämättä yrittäjälle niin tuttuja asioita eli yleensä ne kaikista monimutkaisimmat asiat.

Kenttä oli hyvin levällään ja nopeasti tajusimme lautasmallimme ansiosta, että emme voi tarjota kaikkea kerralla, vaan meidän pitää keskittyä johonkin. Ruvettiin sitten kiteyttämään mistä yrittäjien tukeminen lähtee liikkeelle. Päädyttiin siihen, että ainakin rahaliikenne on se mihin meidän pitää keskittyä ja toinen asia on miten yrittäjä pystyy parantamaan omaa toimintaansa ja tähän liittyy esimerkiksi asiakaspalautteet.

Lautasmalli auttoi Mattiasta sparraamaan sijoittajia ja kiteyttämään liikeideaa. Potentiaalisten sijoittajien palautteen perusteella, kymmenien keskusteluiden kautta, löytyivät ensimmäiset sijoittajat, jotka uskoivat ideaamme ja siitä se sitten lähti!

Zervant

JH: Miten sisältömarkkinointi on tuonut Zervantille yli 65 000 rekisteröitynyttä asiakasta?

TK: Me kokeilimme kaikkia kanavia printtimediasta erilaisiin messuihin ja maksulliseen mainontaan verkossa. Kasvutavoite oli suuri ja tiimimme siihen aikaan vuonna 2010 ja 2011 oli pieni. Huomattiin vähän ajan päästä, että liiketoiminta ei millään skaalautunut. Sisältömarkkinointi oli vielä tuolloin vuosina 2010–2011 uutta ja se oli meille myös hieman pelottavaa. Ajattelimme, että onhan nämä tiedot ihan hyödyllisiä mutta eivät ne mitään liikesalaisuuksia ole sitten ajateltiin, että nyt ollaan annettu kaikki tieto ilmaiseksi asiakkaillemme kun oltiin jaettu ilmaisia vinkkejä ja ilmaisia laskupohjia blogillamme.

Tuloksena oli kuitenkin se, että sisältömarkkinoinnin johdosta Zervantista muodostui hyvä kuva blogin kävijöille ja rekisteröinnit kasvoivat.

Yleensä yrittäjä ei tiedä tarvitsevansa laskutusohjelmaa yritystoiminnan alussa, mutta hänen täytyy lähettää lasku. Sitten kun yrittäjän on pakko saada laskutusohjelma käyttöönsä, on Zervantissa kaikki valmiina.

Strategia kiteytyi sitten siihen, että Zervantissa on kaikki valmiina yrittäjälle ja tietoja ei tarvitse itse koota tai lähteä etsimään. Näin ollen asiakastyölle jää enempi aikaa, joten yrittäjä ottaa käyttöönsä luonnollisimman työkalun, joka on se joka on auttanut häntä yrittäjyyden alkutaipaleella. Näin ollen aikaa säästyy paljon paperitöiden hoitamisessa.

JH: Mitä vinkkejä haluaisit antaa suomalaisille yrittäjille?

TK: Finnveran Keith Bonnicci sanoi sen hyvin. ”Suomalaisilla yrityksillä on lounas nälkä, kun pitäisi olla kunnon nälkä ja pyrkiä johonkin isompaan eikä tyytyä johonkin pieneen.” Ei luoteta siihen isoon visioon, vaan ajatellaan ”hyvä jos mä itseni tässä työllistän.”

Suomessa voitaisiin ajatella että täälläkin voidaan perustaa H&M ja IKEA, eivät isot globaalit yritykset ole vain ruotsalaisten etuoikeus. Pitäisi ajatella isommin.

Suomessa byrokratia on suoraviivaiset ja firma on helppo perustaa, kunhan on selkeä hyvä idea. Keskustele siitä kaikkien kanssa, jotka ovat kiinnostuneita ja kun olet saanut hiottua ideasi niin, että ihmiset ovat valmiita ostamaan sen, niin aseta isot tavoitteet tuotteen/idean myymiseksi.

Me Zervantilla vaihdoimme tavoitteet 10 000 käyttäjästä kymmenkertaisiksi eli 100 000 käyttäjään.  Ajattelutapa muuttui paljon, mikä myös vaikutti toimintatapoihimme omaan tekemiseen.

Kiitos haastattelusta Tuukka!