Räjäytä siilot, kunnioita toisia ja ajattele isosti!

Kristiina Helenius on Amcham Finlandin toimitusjohtaja. Tapasin hänet ensimmäisen kerran vuonna 2011 Amchamin järjestämässä bisnesihmisille suunnatussa tapahtumassa, jossa puhujana oli muun muassa Alexander Stubb. Amchamin tapahtumien kautta verkostoidut ketterästi monen tahon kanssa ja liiketoimintasi mahdollisuudet kehittyä vahvistuvat konkreettisesti.

Kristiina on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja bloggaa myös LinkedIn Pulse –blogissa. Suosittelen tutustumaan Kristiinan bloggauksiin. Hän on karismaattinen ihminen ja johtaja. Sain kunnian haastatella häntä.

JH: Amcham Finland on minulle tuttu, mutta kertoisitko lyhyesti blogini lukijoille mitä Amcham Finland tekee ja miksi.

KH: Amcham on aika uusi mutta nyt jo iso suomalainen b-to-b –verkosto, johon kuuluu 400 yritystä 20 maasta. Amcham kehittää Suomesta hyvää liiketoimintaympäristöä. Meidän keinomme siihen on kansainvälisyyden lisääminen: lisää osaajia, enemmän investointeja, paremmat yhteydet, tiukemmin ajan hermolla. 

Ajattelu on pakostakin kokonaisvaltaista. Liiketoimintaympäristö ei voi olla hyvä, jos yhteiskunta ei ole hyvä ja ihmiset onnellisia. Dynaaminen bisnesyhteisö pystyy saamaan monella elämänalueella ihmeitä aikaan. Se on todella innostavaa.

Kristiina näkee työssään, että suhdetoiminta on menestyksellisintä, kun se tapahtuu sekä kohtaamisissa, henkilökohtaisessa yhteydenpidossa että sosiaalisessa mediassa.

Kristiina näkee työssään, että suhdetoiminta on menestyksellisintä, kun se tapahtuu sekä kohtaamisissa, henkilökohtaisessa yhteydenpidossa että sosiaalisessa mediassa.

JH: Amcham on aktiivinen esimerkiksi Twitterissä ja LinkedInissä. Mitkä hyödyt nostaisit esille – miksi yritysten on hyvä olla aktiivisia Twitterissä ja LinkedInissä?

KH: Täytyy varmasti heti paljastaa, että meillä ei vieläkään ole some-strategiaa. Sen sijaan meillä on organisaationa hyvin selkeät tavoitteet ja vahva kulttuuri. Ne ”purskahtelevat” ulos monenlaisia kanavia pitkin, myös some:n kautta.

 On ollut jännä nähdä, että näistä purskahduksistakin muodostuu jollain lailla looginen ja yhtenäinen kuva, vaikka esimerkiksi Twitter-tiliä päivittää ainakin viisi ihmistä, eikä koordinaatiota juuri ole.

Tämä on ehkä suurin oppini some:sta tähän asti: jos tekemisen ydin on vahva, se heijastuu kaikkialle.

Sosiaalisessa mediassa on tärkeää olla, että on löydettävissä ja pysyy kärryillä. Yritykseen ei enää mennä vain yhdestä ovesta. Se on nykyään ulospäin kuin reikäjuusto, josta sisälle näkee milloin vain mistä vain. Poissaolo some:sta on vähintään yhtä vahva viesti kuin siellä oleminen.

JH: Olet aktiivinen sosiaalinen johtaja. Miten hyödynnät Twitteriä ja LinkedIniä työssäsi?

KH: Kiitos, Johanna. En nyt ala tässä kertoa, millainen introvertti pohjimmiltani olen. Ennen muuta olen kuitenkin missioihminen. Haluan vaikuttaa. Haluan, että tekemiselläni on merkitys ja että se liittyy isompaan kokonaisuuteen.

LinkedIn -bloggaukseni koskevat pääosin investointeja ja kansainvälistymistä. Jollekin ne ovat puisevaa sisältöä, minulle ne ovat intohimo. Seuraan mieluusti muiden koira- ja ruokajuttuja, mutta minulle ne eivät sovi.

Twitterissä ja Facebookissa saatan vaikuttaa luukuttajalta, koska jaan siellä muualla julkaistuja mediaesiintymisiäni. Ne ovat kuitenkin minun tapani näyttää, mitä olen viime päivät puuhaillut ja ajatellut. Nekin ovat purskahduksia työstä ja arjesta.

JH: Haluaisitko lopuksi vielä antaa pari vinkkiä blogini lukijoille?

KH: Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Barbara Barrett sanoi hienon lauseen: Me olemme nyt aikuisia. Se kolahti. Vanhempani ovat eläkkeellä, tyttäreni opiskelee. Meidän ikäisillämme on nyt vetovastuu.

Meidän kohdallemme on sattunut suuri murros, mutta toisaalta myös välineet yhteydenpitoon ja muutokseen ovat paremmat kuin koskaan.

Siksi kaikkien meidän, jotka olemme nyt aikuisia ja haluamme tehdä oman osuutemme, pitäisi räjäyttää siilot, kunnioittaa toisiamme ja ajatella isosti. Sosiaalinen media on siihen fantastinen työkalu.

Kiitos haastattelusta Kristiina! Nähdään somessa!

Amcham rakentaa ydinverkostoja, kuten tässä pohjoismaisten toimitusjohtajien New North

Amcham rakentaa ydinverkostoja, kuten tässä pohjoismaisten toimitusjohtajien New North. Lisäksi verkostot kohtaavat ristiin keskenään, jolloin syntyy yllättäviä oivalluksia ja yhdistelmiä.