Työntekijälähettilään aito voima

Luin tällä viikolla:

Työntekijälähettilyyden hyöty on siinä, että työntekijöiden ei enää tarvitse arvuutella, mitä sisältöä yritys toivoisi heidän jakavan, mikä säästää aikaa.

Työntekijälähettiläiden vahvin (ja aito) voima on siinä, että he luovat ja jakavat omaa sisältöä, omaa asiantuntijuuttaan – heihin luotetaan ja heidän annetaan luoda omaa sisältöä työaikana. Heitä voi myös pyytää jakamaan yrityksen markkinointiviestejä, mutta silloin lähettiläät ovat (vain) markkinoinnin jatke. Mikä on tottakai hyvä keino markkinointiponnistuksille. Mutta, siinä ei ole mitään aitoa ja henkilökohtaista.

Luin lisäksi:

Työntekijöiden verkostojen kautta markkinointi saavuttaa suuren kohdeyleisön henkilökohtaisella tavalla. Tutkimusten mukaan työntekijältä tuleva viesti on monin kerroin luotettavampi kuin suoraan yritykseltä tuleva.

On totta, että muun tahon (kuin yrityksen markkinointiosaston) jakamaa viestiä pidetään luotettavampana. Mutta se ei silloin saa olla markkinointiosaston luoma/antama viesti.  Tässä sekoitetaan pari eri asiaa.

Luotettavin viesti on tyytyväiseltä asiakkaalta, seuraavaksi luotettavin on tyytyväiseltä työntekijältä. Molemmissa tapauksissa ainoa oikea ja aito viesti on henkilön itse luoma ja jakama viesti. Oli se sitten henkilökohtaisessa tapaamisessa, bloggauksessa tai sosiaalisessa mediassa.

Markkinoinnin viestejä jakava ”lähettiläs” ei ole aito lähettiläs, vaan markkinoinnin jatke. Sellaisen ”lähettilään” markkinointiväen kirjoittama markkinointiviesti ei ole sen luotettavampi kuin markkinointiväen itse lähettämänä.

On toki hyvä yrityksen kannalta rakentaa markkinoinnille lisätehoa, hyödyntämällä lähettiläitä, jotka jakavat markkinoinnin tekemiä viestejä.

Parhaan menestyksen yritys rakentaa kuitenkin aidoilla lähettiläillä. He syntyvät hyvästä työympäristöstä, motivoinnista, arvostuksesta, luottamisen näyttämisestä – ja hyväksymällä sosiaalisten kanavien käytön työaikana.

Toivon, että sinä, joka mietit työntekijälähettiläs-ohjelman aloittamista, mietit mitä konsultti sinulle kertoo. Jos hän sekoittaa markkinointiväen luoman viestin ja aidon tyytyväisen työntekijän viestin keskenään, ja viittaa tutkimustuloksissa ristiin, mieti vielä hetki.

Ole rohkea ja moderni – mutta ole tarkkana. Tulet silloin menestymään aidosti, monipuolisesti ja vahvasti.