Miksi johtajan kannattaa perehtyä YouTubeen?

Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija, Johanna Janhonen, nostaa muun muassa YouTuben esille blogissaan edelläkävijän ottein. Olen kiinnostunut ymmärtämään YouTubea paremmin ja miten sitä voisi hyödyntää monipuolisesti. Päätin aloittaa syvällisemmän tutustumisen YouTubeen haastattelemalla Johanna Janhosta. 🙂

JJ haastattelu blogiin kuva 3
JH: Mistä sait innostuksen paneutua juuri YouTubeen?

JJ: Seuraan kuukausittain Alexasta sitä, missä sivuilla suomalaiset viettävät eniten aikaansa. Facebook on nykyään somepalveluiden ylivoimainen ykkönen, jonka kanssa YouTube kisaa, mutta elokuusta marraskuuhun 2013 YouTube oli suositumpi kuin Facebook. Tämä herätti minut huomaamaan sen, etten oikein ymmärtänyt YouTubea enää – keitä ovat nämä nuoret vloggarit, jotka jakavat siellä elämäänsä ja miksi ihmeessä toiset katsovat heidän videoitaan.

YouTube ei olekaan vain ilmainen paikka säilyttää videoita tai maailman toiseksi suurin hakukone, se on sosiaalinen media, jossa etenkin nuoret viettävät valtavasti aikaa. Siksi kutsuin kokoon Suomen parhaat Tube-gurut ja aloin järjestää heidän kanssaan YouTube-koulutuksia. Kolmen yhteisen koulutuksen jälkeen ymmärrän asiaa paremmin. 

Jos vertaa sisällöntuotantoa Facebookissa ja YouTubessa, on ero aika iso. Vaikka videoita voi tehdä halvalla ja nopeasti, menee niihin aina taatusti enemmän aikaa kuin Facebook-status päivityksen kirjoittamiseen. Siksi ennen videoiden tekemistä kannattaa hankkia tietoa siitä, millaisia videoita ylipäätään pitäisi tehdä ja mitkä ovat pahimmat virheet, mitä videoissa tehdään. Näihin asioihin paneudumme Somen avaimet: YouTube- koulutuksissa.

JH: Miksi johtajan kannattaa perehtyä YouTubeen?

JJ: YouTube mielletään myös julkiseksi paikaksi, mutta siellä voi jakaa videoita myös suljetuille yleisöille ja jotkut organisaatiot käyttävät sitä intranettinsä jatkeena, sinne on helppo laittaa niin ohjevideot kuin johtajien tsemppipuheet.

Olin Nokiassa töissä 1998-2009 ja ihan viimeisinä hetkinä alkoi videoiden nousu. Johtajat jakoivat puheitaan sisäisen videokanavamme kautta ja minäkin tein pari suosittua videota, toisen, jossa haastattelin ihmisiä siitä, mikä heitä työssä motivoi, toisen Symbianiin liittyvästä organisaatiomuutoksesta. Videoita oli kiva vaikkakin työläs tehdä ja ajattelin silloin, että tässä on tulevaisuus.

Olen tehnyt erilaisia kokeiluja YouTubessa mm. yritykseni kautta  ja aion jatkaa kokeiluja, kunhan aika antaa taas myöden.

YouTubesta kannattaa siis kiinnostua ainakin:

* hakukoneoptimoituna videon jakoalustana
* ilmaisena intra-videokanavana
* sosiaalisena verkostona, jolla voidaan tavoittaa erityisesti nuoret, mutta myös satunnaiset googlaajat, jotka etsivät tietoa jostakin aiheesta

JH: Mitä vinkkejä antaisit johtajille tälle vuodelle videoiden hyödyntämistä ajatellen?

JJ: Jos mietit tv-mainosten viemistä YouTubeen, erehdyt. YouTube-sisältö saa olla rosoisempaa – sen pitää olla aitoa, ei viimeiseen saakka kiilloteltua.

YouTubessa on myös niin valtavasti sisältöä, että joukosta on vaikea erottua. Tässä kuitenkin yritysesittely, joka jää mieleen: https://www.youtube.com/watch?v=7qZsVsY05L0

3 thoughts on “Miksi johtajan kannattaa perehtyä YouTubeen?

  1. Koukuttavan sisällön tekemiseen palaa aikaa, sama pätee tietysti kaikkeen luovaan toimintaan – videoissa tosin ajankäyttö monin(kymmen)kertaistuu helposti kuvaamisen sivutuotteena.

Comments are closed.