TwitterChat ABC – miniguide till föregångare

Jag har följt och tagit del i olika TwitterChat sedan våren 2014. TwitterChat är en social diskussionsgrupp på Twitter, i vilken deltagarna diskuterar, ger tips och byter åsikter.

Man kan lära sig en hel del nytt via TwitterChat. Man lär känna nya intressanta människor och får nya följare. Och man får även nya kunder via TwitterChat. Därför tycker jag det vore viktigt att de finska företagen skulle utnyttja detta moderna sätt att kommunicera med sina kunder. För föreningar och organisationer är TwitterChat ett modernt sätt att diskutera och utveckla verksamheten.

För att se mer TwitterChat på svenska i Finland, tänkte jag skriva en liten miniguide på svenska. Den finska versionen hittar du här. Miniguiden berättar kort vad som är bra att veta och komma ihåg då man planerar och håller en TwitterChat. Miniguiden ger även tips för deltagarna.

TWITTERCHAT ABC

 1. Välj en # (hashtag). Till exempel: #Ledarskap, #DigiFinland, #SocialtLedarskap, #SocialMarknadsföring, #Kundtjänst, #SocialaMedierFI, #SocialRekrytering eller #UtbildningFinland. Välj # enligt diskussionsämnet.
  Du kan även hålla en TwitterChat om en hobby. Till exempel: #Inredning, #Joga, #Design, #HälsosamMat eller #BokTips.
 2. Välj 1-2 gäster till din TwitterChat. Meningen är att aktivera deltagarna i chatten. Därför är det bra att inte ha för många gäster. Gästerna är experter på det ämnet chatten handlar om.
 3. Bestäm när, vilken tid och hur ofta du håller din TwitterChat. Till exempel: varje måndag kl 16  eller varannan fredag kl 12. Kom ihåg att tweeta och berätta på din webbsida (eller blog) i god tid före nästa TwitterChat, så får du fler deltagare. Många av oss har kalendern full flera veckor framöver. Det är viktigt att marknadsföra sin chat i god tid, gärna 2 veckor före chatten. Kom också ihåg att marknadsföra chattens #, så att deltagarna kommer ihåg den.
 4. Du som håller TwitterChatten, behöver 1-3 monitorer, beroende på hur många deltagare du brukar få till chatten. I början räcker det med en monitor. Men om du har många deltagare, använd 2-3 monitorer, så handskar du bättre och snabbare tweeten, svar på tweeten etc.
 5. Tweetdeck är ett bra program för TwitterChat.  Du kan följa chattens # enklare, smidigare och snabbare.
 6. När din TwitterChat börjar, presentera dig själv och be deltagarna presentera sig. Så här skapar du gemensamhet och interaktivitet.
 7. Påminn om chattens # (och att den skall skrivas i slutet på tweeten). Berätta kort om processen:

Vi har 5 frågor idag (byt siffran enligt frågornas antal). Vi tweetar dem som F1 (fråga 1), F2, F3 osv. I slutet ser du chattens #. Svara på frågorna med S1 (svar 1), S2, S3 osv, och kom ihåg att skriva chattens # i slutet.

 1. Tweeta 1 fråga i taget. Då kan deltagarna och du fokusera på en fråga i taget.
 2. Var interaktiv. Retweeta deltagarnas tweets (inte alla, men en del) och svara på frågor. Kommentera på svar. Gå igenom i förväg med din gäst, att han/hon är aktiv under chatten, men ger även rum åt deltagarnas svar, tips och åsikter.
 3. Var dig själv. Du behöver inte vara av samma åsikt med deltagarna på chatten. Det är meningen att ger rum åt alla olika åsikter och idéer. Uppskatta alla.
 4. Följ de deltagare som är nya i ditt nätverk. Via TwitterChat hittar du nya intressanta människor att följa, och du får själv nya följare. Detta gäller så väl chattens organisatör som deltagarna och chat gästen.
 5. När chatten tar slut, efter 30 – 60 minuter, tacka alla deltagare och din gäst. Kom ihåg att redan nu marknadsföra nästa chat: ämnet, #, datum och tid. Ifall du vet gästens namn, berätta även detta.
 6. Gör gärna ett kort sammandrag av chaten, på din webbsida eller blog. Dela ut (tweeta) sammandraget så fort som möjligt.

Det finns en hel del TwitterChat på Twitter. Här är några som jag tycker om:

#Millennialtalk

#H2Hchat

#SBizHour

TwitterChat_2

4 thoughts on “TwitterChat ABC – miniguide till föregångare

Comments are closed.