TwitterChatin ABC – edelläkävijän opas

Olen seurannut erilaisia TwitterChatteja reilun vuoden ajan. TwitterChat on yhteisökeskustelua, vinkkien jakamista ja ajatustenvaihtoa.

TwitterChat sopii niin yrityksille (vuorovaikutus asiakkaiden kanssa), järjestöille (vuorovaikutus jäsenien kanssa), poliitikoille (vuorovaikutus kansan kanssa), museoille (vuorovaikutus kävijoiden kanssa) jne.

Jotta näkisimme tulevaisuudessa runsaasti TwitterChatteja suomeksi, ajattelin raapustaa lyhyen oppaan siitä, mitä muun muassa kannattaa ottaa huomioon TwitterChatin suunnittelussa ja toteutuksessa.

TWITTERCHAT ABC

  1. Valitse # (hashtag, avainsana). Esimerkkejä: #JohtajaSomessa, #SuomenTulevaisuus, #DigiSuomi, #ViestintäSuomessa, #SomeMarkkinointi, #Asiakaspalvelu, #LähiRuoka, #Verkkokaupat ja #SomeRekrytointi. Valitse # sen mukaan mistä haluat herättää keskustelua ja ajatustenvaihtoa. Voit myös pitää chatin harrastuksista.
  2. Valitse 1-2 vierasta TwitterChattiisi. Tarkoitus on aktivoida yhteisö, siksi kutsuvieraita ei tule olla liikaa. Kutsuvieraat ovat sen kertaisen TwitterChattisi aiheen asiantuntijoita.
  3. Päätä päivä, kellonaika ja rytmi, jolloin pidät TwitterChatteja. Esimerkki: joka toinen maanantai klo 16.
  4. Viestitä TwitterChatistasi ajoissa. Ihmisten kalenterit ovat usein täynnä viikoiksi eteenpäin, joten tiedota ajoissa (viikko tai kaksi ennen seuraavaa chattia). Muista tiedottaa myös TwitterChatin #:sta usein, jotta ihmiset muistavat käyttää sitä chatissa.
  5. TwitterChatin vetäjällä on hyvä olla 1-3 näyttöruutua. Alussa 1 riittänee (alle 100 osallistujaa), mutta mitä enemmän osallistujia saat chattiin, sen enemmän näyttöjä kannattaa hyödyntää, jotta chattailu on nopeaa ja sujuvaa.
  6. Tweetdeck on monen mielestä hyvä työkalu TwitterChattiin. Voit seurata valittua #:a helposti.
  7. Kun TwitterChat alkaa, esittele itsesi ja tervehdi osallistujia (twiittaa). Pyydä osallistujia esittäytymään. Näin saat aikaan yhteishenkeä ja interaktiivisuutta.
  8. Muistuta TwitterChattisi #:sta ja kerro prosessista:

Kysymyksiä on 5-10 kpl. Ne twiitataan muodossa K1 (kysymys 1), K2, K3 jne. Jokaisen kysymys- ja vastaustwiitin lopussa tulee käyttää #:a, jotta keskustelu kertyy #:n alle.

Kysymys voi myös olla kuvamuodossa!

Chat kysymys kuvana

Vastaukset (vastaustwiittit) twiitataan muodossa V1 (vastaus kysymykseen 1), V2, V3 jne. Ja loppuun TwitterChatin #.

Twiittaa yksi kysymys kerralla. Näin yhteisö (TwitterChatin osallistujat) keskittyvät yhteen kysymykseen kerralla.

9. Muista olla interaktiivinen. Uudelleen twiittaa osallistujien vastauksia (ei kaikkia, vaan ihan oman valinnan mukaan) ja vastaa osallistujien kysymyksiin. Valmenna kutsuvieraat ennen TwitterChattia olemaan mahdollisimman aktiivisia chatissa.

10. Ole oma itsesi. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä jokaisen kanssa TwitterChatissa – niin kuin ei tarvitse muutenkaan olla. Tarkoitus on vaihtaa ajatuksia, tuoda esille erilaisia mielipiteitä ja synnyttää keskustelua.

11. Seuraa muita: TwitterChatin kautta löydät mielenkiintoisia uusia seurattavia ja saat itsekin uusia seuraajia. Tämä koskee niin chatin vetäjää kuin chattiin osallistuvia henkilöitä.

12. Kun TwitterChat loppuu, muista kiittää osallistujia ja kutsuvieraitasi. Ja muista jo tässä vaiheessa tiedottaa seuraavan chatin aihe, #, päivämäärä ja kellonaika.

13. Tee lyhyt yhteenveto chatista blogiisi. Jaa yhteenveto mahdollisimman pian chatin jälkeen.

TwitterChat_2

TwitterChatteja on monia. Tässä muutama, joista pidän:

#Millennialtalk

#H2Hchat

#SBizHour

 

5 thoughts on “TwitterChatin ABC – edelläkävijän opas

  1. Pingback: TwitterChat ABC – miniguide till föregångare | NYT JA HUOMENNA

    • Kiitos kiitoksista. 🙂 Uskon, että moni yritys ja organisaatio voi hyötyä TwitterChatista. Yritykset pääsevät lähelle asiakkaita, asiakkaat pääsevät lähelle yrityksen eri asiantuntijoita. Järjestöt pääsevät jäsenten lähelle, ja vice versa.

Comments are closed.