Menesty Sosiaalisessa Mediassa – aidosti

Olen kirjoittanut reilun vuoden Sosiaalisesta Mediasta ja sen mahdollisuuksista. Löysin Twitterin kautta upean Hootsuiten kirjoituksen, jonka sisältöä haluan jakaa suomenkielisille seuraajilleni.

Hootsuiten luvalla tarjoan tässä  otteita heidän blogistaan, höystettynä omilla ajatuksillani ja vinkelläni:

VAHVA JA MENESTYKSEKÄS ALKU SOSIAALISESSA MEDIASSA

Moni seilaa edelleen Sosiaalisessa Mediassa ilman strategiaa ja suunnitelmaa, ilman tavoitteita ja mittaamista. Näistä harva menestyy – aidosti.

Oliko organisaatiollasi tavoitteita Sosiaalisen Median suhteen viime vuonna? Jos oli, onnittelen. Saavutitko tavoitteesi? Jos saavutit, onnittelen. Moni saavuttaa vain osan tavoitteistaan. Ja vain murto-osa muistaa tavoitteissaan Sosiaalisen Median ydinasian – vuorovaikutuksen.

Suurin osa, jotka muistavat mitata toimintaansa, mittaavat tykkäyksiä ja seuraajia. Onhan se hyvä, että on tykkääjiä ja seuraajia, mutta tämä ei ole lähellekään sitä mitä Sosiaalisen Median tarkoitus on organisaatioille. Tarkoitus on synnyttää vuorovaikutusta. Tarkoitus on saada kohderyhmät reagoimaan – klikkaamaan, kysymään, luottamaan, suosittelemaan, jakamaan ja ostamaan.

Vuorovaikutus syntyy monin eri tavoin. Muutama hyvä tapa on kuunnella, vastata ja jakaa toisten materiaalia (kirjoitus, kuva tai video).

ALOITA NYT UUDELLA ASENTEELLA, UUDELLA TOIMINTATAVALLA JA UUSILLA IDEOILLA

Tutki viime vuoden twiittejäsi, LinkedIn kirjoituksiasi, blogimateriaaliasi, Instagram kuviasi, Pinterest pinnejäsi, YouTube videoitasi tai FB:n postauksiasi. Mikä toimi hyvin, mikä ei toiminut hyvin, mikä oli suurin menestys ja miksi näin oli? Vain analysoimalla ja mittaamalla (kevyestikin riittää) tiedät onko suuntasi oikea, tuhlaatko resursseja ja aikaa, vai oletko voittaja ja edelläkävijä.

 

Tässä lyhyesti Hootsuiten 5 erinomaista vinkkiä vuodelle 2015:

TUTKI SOSIAALISEN MEDIAN TILEJÄSI JA LUOVU TURHASTA

Sosiaalisen Median kevätsiivous aloitetaan jo tammikuussa. Käy läpi kaikki sosiaalisen median kanavasi. Oletko ollut aktiivinen niissä? Onko joku tili pölyinen kuin vanha ullakko? Onko jollain tilillä sisältöä, joka ei ole herättänyt mitään huomiota? Luovu kaikesta turhasta. Jos et käytä jotain kanavaa, sulje tili. Jos sisältösi ei ole herättänyt positiivista huomiota ja vuorovaikutusta, tee heti uusi sisällöntuotannon vuosisuunnitelma.

Ei ole mitään huonompaa, kuin pölyinen tili tai sivu FB:ssä, Twitterissä, LinkedInissä, Google+:ssa tai YouTubessa. Kävijät tulevat innoissaan sivuillesi ja pettyvät, kun viimeinen kirjoitus, kuva tai video on vuoden vanha. He eivät tule takaisin. He eivät saa positiivista brändikuvaa, he eivät jatka eteenpäin verkkosivuillesi – he siirtyvät sosiaalisessa mediassa aktiivisesti toimivan kilpailijan sivuille. Menetit juuri asiakkaan, tulevan asiakkaan (tai järjestön jäsenen).

TYÖSTÄ FIKSUT SOSIAALISEN MEDIAN TAVOITTEET

Jotta Sosiaalaisen Median tileilläsi ja sivuillasi on jotain merkitystä, tee niille fiksut tavoitteet. Aivan liian harva organisaatio asettaa itselleen tavoitteita. Tämä on kummallista. Ilman tavoitteita ja suunnitelmia et voi menestyä – aidosti. Jotkut asettavat turhan korkeita tavoitteita ja harmistuvat kun tavoitteita ei saavuteta. Jos esimerkiksi asetat tavoitteeksi 100 uutta liidiä viikossa Instagramin kautta, kannattaa miettiä uudelleen.

Mieti liiketoiminnallisia tavoitteitasi. Mieti mikä niistä sopii Sosiaalisen Median tavoitteeksi, jalostettuna kunkin kanavan kohderyhmää ajatellen.

Fiksuilla tavoitteilla ja hyvällä suunnitelmalla parannat organisaation mahdollisuuksia menestyä ja asetat organisaation ihmisille realistiset välitavoitteet, jotka heidän on mahdollista saavuttaa.

RAKENNA TWITTER-LISTOJA JA HYÖDYNNÄ NIITÄ AIDOSTI

Monet näkevät edelleen Sosiaalisen Median kanavat perinteisinä tiedotus- ja markkinointikanavina. Sosiaalisen Median kanavat ovat tehokkaita välineitä ja työkaluja kuunteluun, keskusteluun, auttamiseen, tiedon jakamiseen ja tiedon löytämiseen.

Löytääksesi tietoa ja uutisia nopeammin ja helpommin, säästäen tärkeää aikaa muihin toimenpiteisiin, luo Twitter-listoja. Seuraa näitä listoja aktiivisesti. Tulet yllättymään miten paljon enemmän saat ja voit antaa – vähemmässä ajassa, vähemmällä vaivalla.

Varaa mahdollisuuksien mukaan vakioaika kalenteristasi listojen seuraamiselle. Ehkä se on aamulla klo 08, lounaan jälkeen tai alkuilta. Joillekin se on illalla klo 21. Tee sen mukaan miten juuri sinulle sopii. Mutta tee se.

PÄIVITÄ PROFIILISI

Kuinka usein päivität tilisi profiilin? Kuinka usein muistat tarkistaa ovatko tiedot ajan tasalla?

Kyse ei ole profiilikuvasta, vaan esimerkiksi Twitter taustakuvasta (jos käytät sitä kampanjointiin), yhteystiedoista (osoite, puh nro tai www-osoite muuttuvat joskus) ja biosta (palvelut ja linkit voivat muuttua).

Hootsuite tarjoaa upean yhteenvedon profiilien luomiseen.

PÄIVITÄ TAITOSI OPISKELEMALLA OMATOIMISESTI JA HYVÄLLÄ VALMENNUKSELLA

Jos olet vastuussa organisaation Sosiaalisen Median tileistä ja sivuista, tulee ainakin sinun seurata Sosiaalisen Aikakauden uusia tuulia, trendejä ja parhaita vinkkejä. Muuten et esimerkiksi tiedä milloin joku kanava muuttaa toimintojaan, etkä voi hyödyntää näitä uusia toimintoja.

Niin paljon tapahtuu todella nopealla vauhdilla, että harva ehtii seurata kaikkea. Pienetkin vinkit voivat auttaa sinua päivittäisessä työssäsi. Uudet tekniikat voivat auttaa tavoitteiden saavuttamisessa.

Sosiaalisen Median valtameri muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Sinun ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea ja heti, mutta on hyvä panostaa oppimiseen sopivin aikavälein. Etsi hyviä kirjoja, joita voit lukea rauhassa. Seuraa blogeja, joissa kerrotaan uusista tuulista ja jaetaan hyviä vinkkejä. Hanki organisaatiollesi valmentaja ja sparraaja, joka etsii sinua kiinnostavat uutuudet ja kertoo niistä ja pitää organisaatiosi henkilöstön taidot huipputasolla.