Teitkö virheen somessa?

Voiko aina olla oikeassa? Ei voi. Virheitä tehdään ja niistä opitaan. Virheitä pitää saada tehdä, kunhan niistä opitaan.

Myös sosiaalisessa mediassa tehdään virheitä, oli sitten kyse johtotason, viestintäjohtajan, asiakaspalvelun, markkinointivastaavan, rekrytointihenkilön tai myyntipäällikön toiminnasta.

YLEISIÄ VIRHEITÄ:

1. Olet liian monessa kanavassa

Alussa suurin osa päätti perustaa Facebook-sivun. Monet tietämättä miksi niin tekivät. Tämän jälkeen useat ymmärsivät hyödyntää LinkedIniä ja Twitteriä. Edelläkävijät ja viisaat päättivät myös hyödyntää YouTubea ja Pinterestiä. Rohkeimmat tutustuivat myös Flickriin ja Tumblriin. Tämän jälkeen on syntynyt uusia mahdollisuuksia – esimerkiksi Instagram ja Google+.

Suurin osa on jo oppinut, että mitään kanavaa ei tule ottaa käyttöön vain siksi, että “kaikki ovat siellä” tai koska media nostaa hetkellisesti yhden kanavan ylitse muiden.

Viisas tietää mitä tehdä ja miksi. Ensin mietitään tavoitteet. Sitten kohderyhmä. Seuraava askel on strategia, josta jatketaan suunnitelmaan, mielellään vuosisuunnitelmaan. Strategiavaiheessa valitaan ne kanavat, joista on aidosti hyötyä. Missä kohderyhmä on aktiivinen? Paljonko resursseja tarvitaan, jotta toiminta on laadukasta?

Osa niistä, jotka perustivat Facebook-tilin siksi, että “kaikkihan näin tekee”, tuottavat sisältöä sivuilleen nyt niin harvoin, että sivu kannattaisi sulkea. Twitterissä on yritysprofiileja, joissa ei ole uutta twiittiä näkynyt kuukausiin. Minkälaisen kuvan tämä antaa ihmisille yrityksestä?

Valitse sinulle oikeat kanavat ja panosta laatuun. Tuota kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä jatkuvasti, keskustele, auta, ohjaa verkkosivuillesi, brändää fiksusti, hoida asiakaspalvelua erinomaisesti jne.

Sosiaalinen media

2. Puhut vain itsestäsi

Olen niin yllättynyt siitä, että edelleen näen hyvin tunnettuja brändejä, jotka eivät tiedä sosiaalisen median ydinasioista. Nämä brändit jakavat kyllä sisältöä, joskus hieman liikaakin, mutta sisältö on vain heistä itsestään. Heidän tuotteet, heidän tapahtumat, heidän palvelut…. Seuraus näkyy muun muassa heidän alhaisissa seuraajamäärissään ja seuraajien kommenteissa. Uskon, että seuraus näkyy myös myyntiluvuissa.

Toki sosiaalisessa mediassa saa kertoa itsestään ja omista tuotteistaan. Muista kuitenkin jakaa muutakin sisältöä – kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä.

Kannattaa myös miettiä millä tavoin voi kertoa omista tuotteista ja palveluista. Tutustu kohderyhmääsi ja unohda vanha tapa ”me haluamme tehdä näin”. Siirry sosiaaliselle aikakaudelle, jossa palvelet kohderyhmääsi asiakaslähtöisesti, ihmisiä kiinnostavalla ja modernilla tavalla

all about me


3. Väärät mittarit

Yleisimpiä virheitä on seurata vain fanien ja seuraajien määrää. Sosiaalinen media ei ole uusin massamedia, jonne syötetään mainos-, markkinointi- tai tuotesisältöä tiuhaan tahtiin. Sillä ei ole väliä, kuinka monta fania sinulla on. Sillä on väliä, että jakamasi sisältö kiinnostaa kohderyhmääsi ja että siitä puhutaan ja sitä halutaan jakaa. Oli sitten kyse twiitistä, blogista, videosta tai LinkedIn keskustelun aloituksesta, laadukas sisältö on kaiken a ja o.

Viisaat brändivastaavat ja liiketoimintajohtajat panostavat erilaisiin mittareihin saadakseen kattavan kuvan sisältönsä toimivuudesta ja kohderyhmän reaktioista jaettuun sisältöön.

On tärkeä tietää onko saatu aikaan keskustelua, positiivista kaikua, twiittien jakoa, uusia blogiseuraajia ja käyntejä verkkosivuilla. Lisäksi on hyvä seurata asiakaspalvelun laatua ja toimintaa. Eikä sovi unohtaa rekrytointia ja myyntiä – näissäkin asioissa sosiaalista mediaa voi hyödyntää menestyksellisesti.

Pohdi tavoitteita ja valitse sen mukaan oikeat mittarit. Analysoi ja tutki. Tee korjausliikeet, kun tavoitteita ei saavuteta.

mittarit

 

4. Sosiaalisesta mediasta vastaa vain yksi henkilö

Markkinointiväki markkinoi, asiakaspalvelu keskittyy asiakkaan palvelemiseen ja auttamiseen, johtajat pohtivat organisaation suuria linjoja ja tulevaisuutta, henkilöstöpäällikkö rekrytoi ja rakentaa työnantajamielikuvaa ja viestinnästä vastaava hoitaa muun muassa tiedottamista ja mediasuhteita. Organisaatiossa tapahtuu monta erilaista asiaa.

Miksi jotkut organisaatiot valitsevat yhden henkilön hoitamaan organisaation sosiaalista mediaa?  Sosiaalinen aikakausi ja sosiaalinen media koskettavat kaikkia. Yksi ihminen ei voi vastata koko organisaation sosiaalisesta mediasta, ellei kyse sitten ole 1-2 henkilön pienyrityksestä.

Palaan strategiaan. Mieti mitkä ovat tavoitteet? Sen mukaan kannattaa pohtia resurssit. Jos haluat menestyä, panosta sosiaaliseen mediaan ja sosiaaliseen liiketoimintaan. Mahdollisimman monen työntekijän ja johtajan tulee olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

set a goal

5. Suunnitelmat puuttuvat

Jollet tiedä minne haluat mennä, mihin suuntaan lähdet? Jollet tiedä minne haluat mennä, miten voit päästä maaliin?

Niin kuin kaikessa muussa toiminnassa, niin myös sosiaalisessa mediassa ja sosiaalisessa liiketoiminnassa täytyy tehdä suunnitelmia. Täytyy päättää suunta ja tavoitteet. Täytyy päättää, miten tavoitteet saavutetaan. Täytyy päättää, mitä keinoja käytetään.