Yritykset käyttävät tänäkin vuonna miljardeja Facebook-mainontaan, vaikka siihen liittyvät tavoitteet voitaisiin saavuttaa muillakin keinoin – sosiaalisen median keinoin. Näin sanoo Jim Tobin, joka on kirjoittanut muun muassa kirjan “Earn It. Don’t Buy It: The CMO’s Guide to Social Media Marketing in a Post Facebook World”
Ansaittu media voi ja tulee olla perustana kaikelle markkinoinnille, maksetun median sijaan. Moni media-alan yritys saa tuosta lauseesta luultavasti hikan, joten lisään, että toki maksettua mediamarkkinointia voidaan tarvita, ensin kannattaa vain miettiä mitkä tavoitteet voidaan saavuttaa ansaitulla medialla.
Me emme esimerkiksi voi maksaa luottamuksen saamisesta, mutta me voimme ansaita luottamuksen. Ja luottamus on ensisijalla, kun ihmiset valitsevat tuotteen tai palvelun, johon käyttää kovalla työllä ansaitut rahansa.
Markkinoinnissa on tärkeintä ottaa huomioon erilaiset kohderyhmät. Se mikä toimii nuorille, ei ehkä toimi vanhemmalle kansalle. Tietyissä ikäryhmissä printti toimii erittäin hyvin. Yli 35-vuotiaat haluavat edelleen markkinointia enimmäkseen perinteisistä kanavista. Aktiivisimmat suoramarkkinoinnin seuraajat ovat 30 – 69-vuotiaat naiset. Osoitteellisen suoramainonnan päiväpeitto on 55 prosenttia ja osoitteettoman suoramainonnan 50 prosenttia. (Lähde: TNS Atlas; Suoramainonta ja suomalaiset 5/2013)
TUOTTAVIA SOMEMARKKINOINTIKEINOJA:
Jaa lisäarvoa tuottavaa tietoa
Lisäarvoa tuottavaa tietoa jaetaan sosiaalisen median kautta ystäville ja verkostoille, koska tieto on hyödyllistä. Ihmiset halauvat jakaa hyödyllistä tietoa. Anna sitä heille – markkinointimateriaalissa, blogissa, somekeskusteluissa ja tapahtumissa.
Paras tapa tulla kuulluksi somen suuressa valtameressä on tarjota laatua ennen määrää. Toitottamisen aika on auttamattomasti ohi. Luo markkinointimateriaalia, josta on hyötyä ja joka tarjoaa lisäarvoa ihmisille.
Päivän sana on auttaminen. Tästä olen itsekin kirjoitellut blogissani aika ajoin. Vinkkiblogini perusidea on auttaminen. Vinkkien avulla toivon ihmisten saavan rohkaisun tai tietotaidon erilaisten somekanavien käyttöön, bloggaamiseen, digiajan hyödyntämiseen ja monipuolisen viestinnän kehittämiseen.
Jim Tobinin yritys on tutkinut sosiaalisen median tuottavuutta. Yksi tuloksista kertoo, että ilmaiset blogit ja videot houkuttelevat ihmisiä verkkosivuille 3-6 kertaa maksettua mediaa enemmän ja nopeammin! Kannattaisiko aloittaa blogi? Tulisikohan tuottaa videoita?
Videon ei tarvitse olla joka kerta Coca-Cola Companyn tuottamien videoiden tasoa (esimerkiksi tämä upea Social Media Guard -video) Tärkeintä on ajatus, tarina, kohderyhmälle sopiva sisältö / viihdyttävyys ja rohkeus.
Tuota siis materiaalia, jota ihmiset haluavat jakaa. Ota maksettu media avuksi vain täydentääksesi ansaitun median kautta tarjotun materiaalin leviämistä entistä laajemman yleisön tietoisuuteen.
Bloggaa
Suomessa ei vielä hyödynnetä tarpeeksi bloggaamisen mahdollisuuksia ja voimaa. Bloggaaminen ja blogikirjoitusten jakaminen sosiaalisen median verkostoihin (joiden kasvattamiseen kannattaa panostaa jatkuvasti) lisäävät tunnettuutta sekä verkkosivuilla kävijoiden ja keskustelumahdollisuuksien määrää.
Unohda BtoB ja BtoC – ajattele H2H. Ihmiset kaipaavat henkilökohtaista kontaktia, niin pieniltä kuin suurilta yrityksiltä ja järjestöiltä. Blogin jakamisen ei tule olla “No, nyt se on ulkona” mentaliteetilla tehtyä, vaan ponnahduslauta tuleville keskusteluille. Mitä enemmän yritysten edustajat, johdosta asiakaspalveluun, HR-osastosta myyntiin, keskustelevat asiakkaiden ja tulevien asiakkaiden kanssa, sen paremmin liiketoiminta menestyy tulevaisuudessa.
Esimerkki: Kirjoitin tyytyväisen asiakkaan tarinan ja twiittasin sen:
Digiajan upeita ihmeitä – case Prisman verkkokauppa
Yksi twiitti sai päivässä 10 kommenttia. Tavoitteeni oli 5.
Case Prisma -blogikirjoitukseni toi minulle entistä enemmän seuraajia niin Twitterissä kuin blogisivulleni. Siitä on aika helppo päätellä, että ainakin digin mahdollisuudet, toimiva verkkokauppa, tyytyväinen asiakas ja sankaritarinat kiinnostavat ihmisiä.
Rise and Swim (Welcome to the Grind) on yksi oma videosuosikkini.
Kenties nuoruuteni kilpauintiharrastus vaikuttaa asiaan. Katso video ja kuuntele sen viesti – olit sitten urheilija tai et.
Rise and Swim -videon vahva viesti koskettaa meitä jokaista henkilökohtaisten unelmien saavuttamisessa, työpäivän haasteiden kohtaamisessa, omien pelkojen voittamisessa ja seuraavalle tasolle nousemissa!
Kun kateelliset ihmiset sanovat sinulle, ettet tule onnistumaan, kuuntele vain sisäistä ääntäsi, joka sanoo, että SINÄ TULET ONNISTUMAAN!
Kun negatiiviset ihmiset sanovat, ettet ole vielä valmis, kuuntele vain sisäistä ääntäsi, joka neuvoo, että SINÄ OLET VALMIS JA KAIKKI ON VAIN SINUSTA KIINNI!
Ole rohkea, usko itseesi, kerää ympärillesi positiivisia ihmisiä ja toteuta unelmasi!
Valitse kanavasi harkiten
Yksi kanava ei riitä. Osa kohderyhmästäsi pyörii Facebookissa, osa Twitterissä, osa LinkedInissä ja osa Pinterestissä tai Instagramissa. Tutki missä kohderyhmäsi viihtyy. Ole sinäkin siellä. Kuuntele. Keskustele.
Jos sinulla on resursseja, ole mahdollisimman monessa kanavassa. Näin tavoitat mahdollisimman laajan kuulijakunnan ja yrityksesi tunnettuus kasvaa, samoin kiinnostus tuotteisiisi ja palveluihisi. Vähitellen ihmisten kiinnostus muuttuu ostotapahtumaksi. Silloin on syntynyt win-win tilanne: Asiakas on saanut häntä henkilökohtaisesti kiinnostavan kanavan kautta mielenkiintoista ja lisäarvoa tuottavaa tietoa, joka on ohjannut hänet esimerkiksi yrityksen verkkosivuille, josta hänen on helppo hankkia tuote tai palvelu, joka häntä kiinnostaa.
Kuuntele ja keskustele ihmisten kanssa, myös sosiaalisessa mediassa!
Pingback: Tee rohkea päätös – nouse seuraavalle tasolle! | NYT JA HUOMENNA