Kansainvälisen viestinnän suuret saappaat

Viestintä on suuri ja mielenkiintoinen maailma.

Communication skills

Pienissä organisaatioissa yksi henkilö pääsee työstämään ja kehittämään sisäistä viestintää, ulkoista viestintää ja usein esimerkiksi myös rekrytointiviestintää. Ihan pienissä järjestöissä ja yrityksissä yksi henkilö vastaa kenties koko viestinnän kentän kirjosta. Siinä on henkilöllä tekemistä, koska viestintä koostuu monesta erikoisalueesta.

Viime vuosina verkkoviestinnän maailma on kasvanut ja monet organisaatiot rekrytoivat verkkoviestinnän ammattilaisia kehittämään organisaation koko verkkoviestintäpalettia. Verkkoviestintävastaava opiskelee usein jatkuvasti, koska verkkomaailma, eli digimaailma elää ja kehittyy suurin askelin.

viestintasuunnitelmakuva

Suuremmissa organisaatioissa on suuremmat resurssit, joten siellä esimerkiksi sisäisestä viestinnästä vastaava ei yleensä ehdi paneutua kuin omaan vaativaan alueeseensa. Usein hän hallitsee vahvasti myös tietotekniikan tarjoamat uudet mahdollisuudet sisäisen viestinnän tehostamiseen.

Ulkoisesta viestinnästä vastaava keskittyy usein mediaan ja PR:ään. Tässä roolissa hoidetaan ja kehitetään mm media- ja yhteiskuntasuhteita. Verkkoviestintä- ja kirjoitustaidoista on suurta hyötyä tässäkin roolissa. Yritysmielikuvan ylläpitäminen ja kehittäminen ovat vahvasti sidoksissa ulkoisen viestinnän asiantuntijan tehtäviin.

Vaikuttajaviestintä, eli lobbaus, yleistyy. Koska ilmiö on Suomessa uusi, puuttuvat alalta pelisäännöt. ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry ylläpitää avointa lobbarirekisteriä, joka auttaa hahmottamaan, mitkä eri edut ja tavoitteet kenenkin toimintaa ajavat. Se palvelee yhteiskunnallisen keskustelun läpinäkyvyyttä, lisää päätöksenteon kiinnostavuutta ja vahvistaa sen hyväksyttävyyttä.

Kestävä kehitys on noussut pinnalle viime vuosien aikana. Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat asioita, jotka koskettavat muun muassa viestintää ja viestinnästä vastaavaa henkilöä, oli rooli sitten sisäinen, ulkoinen tai kansainvälinen.

kestävä kehitys

Minulla on ollut kunnia toimia ProCom (Viestinnän ammattilaiset) ry:n kansainvälisen viestinnän jaoksen vetäjänä ja puheenjohtajan reilun vuoden ajan. Jaoksen tehtävänä on kehittää jäsenistön kansainvälisen viestinnän osaamista.

Kauteni aikana kävimme tutustumassa muun muassa Finnair-konsernin kansainväliseen viestintään. Tapahtuma oli erittäin mielenkiintoinen. Finnairilla on homma hanskassa viestinnän ja PR:n suhteen. Finnair hallitsee erinomaisesti sosiaalisen median hyödyntämisen – myös viestinnässä. Sosiaalisen median kanavat eivät ole vain yhden henkilön vastuulla, vaan tiimin vastuulla. Siksi kokonaisuus toimii. Kannatta seurata esimerkiksi Twitter-tilejä @Finnair ja @FinnairSuomi.

ProComin Kansainvälisen viestinnän jaoksen syksyn 2013 päätapahtumassa jaettiin vinkkejä kansainvälisten mediasuhteiden menetykselliseen hoitoon. Tupa oli täynnä, kun Sebastian Linko Vacon Oyj:stä aloitti Kansainväliset mediasuhteet -aamuseminaarin. Sara Antila Roviolta ja Renne Klinge Ulkoasianministeriöstä olivat seuraavat puhujat. Mielenkiintoisia tarinoita, hyödyllisiä vinkkejä ja vahvoja esityksiä oli ilo kuunnella. Kati Pohjanpalo Bloombergiltä esitteli lopuksi uutistoimiston näkökulmaa aiheeseen ja salillinen ProComin jäseniä sai kullanarvoisia vinkkejä muun muassa niin tiedottajan työhön kuin mediasuhteiden hoitoon. Tapahtuma oli menestys.

international media

Jo tämä tapahtuma yksinään nosti esille sen faktan, että kansainvälisen viestinnän asiantuntijan tulee hallita monta eri osa-aluetta, niin tiedon kuin taidon kannalta. Verkostoituminen on erittäin tärkeää. Kansainvälisestä viestinnästä ja PR:stä vastaava henkilö on tekemisissä muun muassa organisaation johdon, monen kollegan, median, kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa – ja vielä kansainvälisellä tasolla. Yhteistyökumppanit ovat usein monessa eri maassa ja edustavat monta erilaista kulttuuria. Kansainvälisen viestinnän asiantuntijan rooli on erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen, joskus myös haastava.

multicultural comms

Kansainvälisen viestinnän maailmassa saat asemastasi riippuen vastata strategiatyöstä, suunnittelusta ja/tai operatiivisesta työstä. Jokainen alue vaatii monipuolisia tietoa ja taitoa, joten poimi ja hanki niitä matkan varrella esimerkiksi koulusta, seminaareista, työtehtävistä, kollegoilta, verkostoltasi ja ammattikirjoista. Mitä monipuolisempi olet, sen helpommin ja paremmin hoidat kiireiset ja haastavat työpäivät ja -tehtävät. Kielitaitoa tarvitaan. Usein toivotaan vähintään suomen, ruotsin ja englannin kielen taidot. Venäjän kielen taito on myös kysyttyä.

Kriisiviestintä on hyvä hallita kaikissa viestinnän rooleissa. Jos kriisiviestintäsuunnitelma ei ole hiottu ja mahdollisia kriisitilanteita ei ole harjoiteltu, on kaaos edessä kriisin iskiessä. Kuulimme jaosaamiaisella keväällä 2013 mahtavan ja koskettavan esityksen lentoyhtiön viestintävastaavan arjesta. Kun lentokoneonnettomuus tapahtuu, on edessä valtava kriisitilanne. Sen hallitsemisesta kertoi asiantuntija Tom Christides. Kuulijat oppivat enemmän kuin olivat odottaneet. Jos aiot vastata kriisiviestinnästä, valmistaudu hyvin!

CRISIS


Sosiaalisen median hyödyntäminen
on erittäin tärkeä taito – myös viestintäihmisille. Pidimme keväällä 2013 tästä aiheesta jaostapahtuman nimeltä Sosiaalinen media kansainvälisessä viestinnässä. Hill + Knowltonin edustaja kertoi tarinan muodossa sosiaalisen median synnystä, Lumenen silloinen viestintävastaava Kirsi Gotthardt jakoi vahvat tietonsa aiheesta “Issues Management in social media”. Saimme kuulla miten voi (yrittää) välttää kriisitilanteen syntymisen. Tässä on tärkeä teema. Jos pystyt reagoimaan ajoissa ja välttämään mahdollisen kriisin, olet kullanarvoinen. Cleantech Finlandin tuore johtaja Kaisa Hernberg kertoi yleisölle yrityksen nykytilanteesta ja tulevaisuudesta sekä kansainvälisestä viestinnästä. Cleantech Finland rakentaa Suomen mainetta johtavana ympäristömaana ja puhtaan teknologian parhaana toimittajana. Tapahtumassa oli tupa täynnä tyytyväisiä ProComin jäseniä.

Socila media keyboard

Tässä lyhyesti kansainvälisestä viestinnästä ja viestinnän maailmasta. Aiheesta voisi kirjoittaa kirjan tai kaksi. Toivottavasti kirjoituksestani on pientä apua opiskelijoille (jotka miettivät mihin suunnata opintojen jälkeen), tarjoaa mielenkiintoista tietoa jo työmaailmassa toimiville viestinnän ammattilaisille ja antaa uutta tietoa ihmisille, jotka eivät tunne viestinnän suurta valtamerta.

One thought on “Kansainvälisen viestinnän suuret saappaat

  1. Pingback: Sisäisen viestinnän suuret saappaat | NYT JA HUOMENNA

Comments are closed.