Tunti päivässä riittää – Somessa!

Sosiaalisen median hyödyntäminen ei tarvitse paljon resursseja, vuorokauden ympäri. Kun strategia ja vuosisuunnitelma laaditaan hyvin, riittää tunti päivässä monen asian toteuttamiseen. Kuulostaako liian hyvältä? Jatka lukemista.

Parhaan sosiaalisen median suunnitelman vahvuus piilee siinä, että ymmärtää missä kanavissa kannattaa olla ja millä tavoin siellä kannattaa olla. Lisäksi täytyy olla rohkeutta ja tahdonvoimaa pysyä suunnitelmassa (kunnes analysointi ja mittaaminen suosittelevat muutoksiin ja uusiin toimenpiteisiin).

Unohda määrä ennen laatua ja valitse paikkasi, ihan niin kuin teet muun muassa mediastrategiassa ja markkinoinnissa yleisesti. Spray and Pray -taktiikka ei toimi. Tutki missä asiakkaasi tai kohderyhmäsi ovat aktiivisia ja ole siellä – keskustelemassa heidän kanssaan heitä kiinnostavista asioista ja ratkomassa heidän ongelmiaan. Yksinkertaista ja kannattavaa.

Tehokkaalla strategialla ja suunnitelmalla säästät aikaa, vaivaa ja rahaa. Samalla kirkastat yrityksen brändi- ja työnantajamielikuvaa, ja tehostat prosesseja tavoitteiden saavuttamiseen.

Montako kanavaa tulisi sitten valita? Tämä riippuu siitä, missä asiakkaasi ja kohderyhmäsi ovat nyt ja missä he luultavimmin ovat huomenna, mitkä ovat tavoitteesi ja resurssisi sekä oletko edelläkävijä vai perässähiihtäjä.

Jos yritykselläsi ei ole sosiaalisen median asiantuntijaa, löytyy sellainen helposti. Ota ammattilainen mukaan strategia-, tutkimus- ja suunnitteluvaiheeseen. Toteuttamisessa yritys voi usein pärjätä omin resurssein, kunhan pidetään huolta, että riittävän moni valmennetaan kanavien hyödyntämiseen. Kun on analysoinnin vuoro, tarkista onko yrityksessä tarvittava osaaminen. Ellei ole, palkkaa ammattilainen tai kouluta muutama työntekijä. Analysointi ja mittaaminen ovat tärkeitä asioita.

some channels and purposes

Paljonko aikaa per kanava?

TWITTER – Jo vartti päivässä voi riittää Twitterissä. Vastaa kyselyihin, kiitä uudelleentwiittauksista ja suositteluista, jaa muutama oma twiitti, aikatauluta joskus uusia viestejä ja jaa muutama seuraajia kiinnostava uutislinkki, video tai haastattelu. Katso, jos näistä pikavinkeistä olisi sinulle apua: Mitä kaikkea Twitterillä voi tehdä? Miten aloitan Twitterin käytön?

Pidä kerran kuussa esimerkiksi Twitter Power Day, jolloin yksi tai kaksi työntekijää viettää normaalia enemmän aikaa Twitterissä. Kertokaa tästä verkostollenne etukäteen, jotta ihmiset voivat varata aikaa yhteiseen keskusteluun. Aiheena tehopäivälle voi esimerkiksi olla loppuvuoden tapahtumat, tuoteuutuudet, kysy vapaasti mistä vain, toimitusjohtajamme on linjoilla, tulevat rekrytoinnit jne.

Jos Twitter on myös asiakaspalvelukanavasi, tulee siellä toki olla enemmän kuin vartti päivässä. Varaa silloin tarpeeksi resursseja, ettei kenenkään tarvitse yksin vastata asiakaspalvelusta. Muista mainita Twitter-profiilissa, miten olette paikalla.

BLOGI – kuusi minuuttia päivässä riittää hyvin blogikirjoitusten jakamiseen. Itse blogin kirjoittaminen vie toki hieman enemmän aikaa. 🙂 Toiset kirjoittavat nopeasti, erityisesti kun heillä on flow päällä, toiset tarvitsevat pari tuntia tai enemmän, esimerkiksi pidempää artikkelia kirjoittaessa ja blogin kuvia muokatessa.

Kirjoita blogiisi viikottain, jos mahdollista. Muuten joka toinen viikko riittää. Jaa bloggauksiasi niihin kanaviin, jossa kohderyhmäsi on aktiivinen. 

FACEBOOK – jos uskot Facebook-yrityssivun tuovan lisäarvoa, lisää se somepakkaasi. Älä kuitenkaan perusta Facebook-sivua vain siksi, että moni muu on tehnyt niin. Perustele aina itsellesi miksi teet jonkun valinnan. FB:ssä riittää useimmille vartti päivässä. Palvelusta, tunnettuudesta ja seuraajista riippuen, voit tarvita tunnin tai kaksi. Kenties kurkkaus pari kertaa työpäivän mittaan on hyviä idea?

Poikkeuksena ovat toki kanavaan jo etabloituneet yritykset, jotka hoitavat kanavassa niin markkinointinsa kuin asiakaspalvelunsa, (esim. Fazer yli 290 000 seuraajaa, Finnair yli 472 000 seuraajaa, Prisma yli 334 000 seuraajaa, Elisa yli 263 000 seuraajaa ja IKEA yli 126 000 seuraajaa) informatiiviset sivut (esim. Suomen Poliisi yli 268 000 tykkäystä) tai vaikka artistit (Nightwish yli 4 397 000 seuraajaa).

(yllä mainitut luvut ovat marraskuulta 2016)

Sisältönä kannattaa suosia kuvia ja videoita, näiden herättäessä eniten kiinnostusta ja houkutellessa uusia seuraajia. Kilpailuja suosivat muun muassa matkatoimistot. Ole tarkkana sääntöjen seuraamisen kanssa. 

Älä jämähdä vain sometuotantoon vaan jaa aina sisältö eteenpäin, ainakin verkkosivuillesi (jossa tulee olla lisätietoja sekä jakamismahdollisuudet muihin somekanaviin tai mahdollisuus suoraan yhteydenottoon).

LINKEDIN kun olet perustanut yrityssivun ja tutustunut LinkedInin käyttöohjeisiin, riittää 10-15 minuuttia päivässä tässä kanavassa. Suosittelen toki olemaan aktiivisempi. Sosiaalisella aikakaudella työtavat muuttuvat ja aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on yksi uusi työtapa. LinkedInissä ei tarvitse olla päivittäin, mutta kannattaa olla. Jaa tuotetietoa, lehdistötiedotteita, uutisia, asiakashaastatteluja ja rekrytointi-ilmoituksia. Linkitä nämä verkkosivuillesi tai jaa nämä verkkosivuiltasi. Pidä huolta, että lukijalla on aina mahdollisuus jatkotoimenpiteisiin. Linkitä, linkitä, linkitä.

Avaa mielenkiintoisia keskusteluja ajankohtaisista alanne asioista ja osallistu sellaisiin keskusteluryhmissä ja yrityksen omilla sivuilla. Vuorovaikutus on kaiken a ja o. 

PINTEREST – Suomessa harva on kärryillä tämän oivan, maailmalla suositun, tuottavan ja monipuolisen ja aivan upean sosiaalisen median kanavan kanssa. Käyttäisin 10-15 minuuttia päivässä – sitten kun Pinterest-sivu on luotu ja taulut/kansiot suunniteltu ja täytetty sopivilla pinneillä/ kuvilla linkkeineen. Kuvia kannattaa lisätä sopivassa tahdissa ja muista myös avata avoin kansio, jonne seuraajat voivat pinnailla.

Pinnaa toisten sivuilta ja tauluilta/kansioista, suosittele toisten sivuja ja kansioita, lisää pinnejä omille sivuillesi, jaa pinnejä tai kokonaisia kansioita Twitteriin, Facebookiin ja Instagramiin. Täytä Pinterest-sivusi fiksusti. Aloita ihmisiä yleisesti kiinnostavilla asioilla. Näin saat ensimmäiset seuraajat ja sivusi tulevat tunnetuksi.

Lisää sivuille vinkkikansio ja erilaisia tuotekansioita, jos yrityksesi myy tuotteita. Älä kuitenkaan täytä kansioita vain tuotekuvilla ja -tiedoilla, vaan nouse seuraavalle tasolle ja kerro tuotteen / palvelun eduista ja hyödyistä (esim. miten tehdään e-kirja, miksi kannattaa matkustaa Italiaan, miksi on aika oppia videotuotanto), kerro tarinamuodossa tuotteista  ja teetä videoita, joissa asiakkaat kertovat tarpeensa ja miten juuri sinun yrityksesi tuote / palvelu täytti asiakkaan tarpeet.

Pinterest ei ole vain naisten juttu, niin kuin jotkut olettavat. Ketä ei raikkaat, hauskat, jännittävät, upeat tai ihanat kuvat koukuttaisi?

GoPro asiakkaiden tuottama sisältö

 

GOOGLE+ – kymmenisen minuuttia päivässä riittänee uuden materiaalin jakamiseen Google+ -yrityssivullasi, kun olet ensin luonut sellaisen ja perehtynyt käyttöohjeisiin. Kysele sivuston seuraajien mielipiteitä ja jaa heitä kiinnostavaa materiaalia.

Tästä kanavasta olen lukenut eriäviä mielipiteitä. Toiset näkevät sen kanavana, joka ei houkuttele, toiset taas hehkuttavat Google+:n olevan tärkeä osa somestrategiaa. Forbes kirjoitti viime vuonna artikkelin Has Google+ Really Died?

INSTAGRAM – tässä kanavassa jaetaan kuvia, tarinoita ja videoita. 

Facebook osti Instagramin 2012. 2012 käyttäjiä oli Forbesin mukaan noin 30 miljoonaa. Vuonna 2013 Instagramin käyttäjämäärä kasvoi 150 miljoonaan. Vuonna 2014 aktiivisia käyttäjiä oli 300 miljoonaaKäyttäjämäärä kasvaa huimaa vauhtia ja oli 2015 jo yli 400 miljoonaa. Vuonna 2016  luku on 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää joka kuukausi.

10-15 minuuttia päivässä riittää Instagramiin, jos valitset sen somepakettiisi. Kuvat ja videot voivat olla esimerkiksi yrityksen tapahtumista, rekrytoinnista, henkilökunnasta, tuotteista, asiakkaista, yleisistä hauskoista tai hyödyllisistä asioista jne.

Joillakin yrityksillä on ihmisiä, jotka työskentelevät vain somekanavissa. Koko työpäivän. Eniten Suomessa on kuitenkin pienyrityksiä, yrittäjiä ja järjestöjä, joilla ei ole suuria resursseja ja joille riittää vähempi oleskelu sosiaalisen median kanavissa. Tunti päivässä ei ole mahdottomuus, eihän?

Enää ei ole resursseista kiinni, etteikö kuka vain voisi nousta seuraavalla tasolle ja hyötyä sosiaalisen median tarjoamista monista mahdollisuuksista. Tee ensin juuri sinulle sopiva strategia ja suunnitelma. Jos tarvitset apua tässä, ota yhteyttä.

old watch

Tässä oli lyhyesti somestrategiasta ja -kanavista. Aiheesta voisi kirjoittaa kirjan, mutta toivottavasti tämä kooste antaa sinulle kaipaamaasi perustietoa ja inspiraatiota seuraaviin askeliin.

Poimi sinulle sopivimmat kanavat ja hyödynnä niitä rohkeasti!

15 thoughts on “Tunti päivässä riittää – Somessa!

 1. Pingback: Ei mulla ole aikaa! | Pelasta maailma

 2. Pingback: Markkinointivinkkejä | NYT JA HUOMENNA

 3. Hyvä hyvä: lapsillakin on korkeintaan kaksi tuntia ruutuaikaa päivässä! Somen ei tarvitse olla 24/7, ei ainakaan tavallisella ihmisellä, joka ei elä somessa eikä somesta.

  • Kiva, että pidit kirjoituksesta 🙂
   Halusin korostaa, että somessa voi olla vaikka vain tunnin ja kuitenkin ehtii saada & jakaa vinkkejä/hyötyä/iloa.
   Kun valitsee itselleen sopivat kanavat ja käyttää niitä omien resurssien ja halun mukaan, onnistuu ja nauttii.
   Toiset käyttävät somea enemmän kuin toiset. Ei ole oikeaa tai väärää tapaan. Oma tapa, paras tapa 🙂

  • Juu, pitää löytää se itselle sopiva ja tavoitteita palveleva tapa olla läsnä. Moni kollega tuskastelee somen kanssa, kun se mielletään ympärivuorokautiseksi päivystämiseksi ja jakamiseksi. Olen kannustanut, että virka-aika riittää mainiosti – ja ehtii tehdä muitakin töitä!

 4. Toivon, että esim tuohon saamme pian Suomessakin muutoksen aikaan. Somessa ei tarvitse olla 24/7. Jos yritys päättää, että täytyy olla, mutta silloin tulee hankkia resurssit ja tekniikka siihen. Ei 1 tai 2 ihmistä voi päivystää vuorokauden ympäri yrityksen yhtä tai kolmea sometiliä + tehdä muut työt + elää elämää + harrastaa harrastuksia + levätä ja nukkua jne 🙂
  Tärkää on, että päättää oman strategian, tarpeen ja mahdollisuuden (resurssit). Sillä mennään. Sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuksia, mutta ei kanavissa tarvitse uida 24/7, nk ei muissakaan asioissa elämässä ja maailmassa.

 5. Pingback: Sisältömarkkinointi, digitaalisuus ja sosiaalinen media | NYT JA HUOMENNA

 6. Pingback: Pinterest vähentää jakonappeja | NYT JA HUOMENNA

 7. Pingback: Menestyvän tarinan resepti | NYT JA HUOMENNA

 8. Pingback: Digi-sisällön aito merkitys | NYT JA HUOMENNA

 9. Pingback: Kaikki alkaa uskalluksesta | Mitä opin tänään

 10. Pingback: Kuka omistaa sosiaalisen median? | NYT JA HUOMENNA

 11. Entrepreneur (Sept. 2014, muistaakseni pp.60-65) kirjoitti siitä miten some, keskeytykset työpaikalla, jatkuva mailien jne kyttääminen pilkkoo työpäivän ja sirpaleistaa keskittymisen niin, että keskeytyksistä toipuminen lisää virheitä, syö työtehoa, rahaa ja pahimmillaan luo ADD:n kaltaisen noidankehän jossa huonontunut keskittymiskyky saa poukkoilemaan päättömästi vempeleiden ja tehtävien välillä. Intelin kokoisessa firmassa menetys on 1000 000 000 dollaria vuodessa + säpäleistynyt keskittymiskyky väellä. Tämäkin on hyvä muistaa kun miettii kymmentä ja sataa hommaa jota pitäisi olla tämän tästä tekemässä. Suosittelen ko. artikkelia, otsikoltaan Pay attention! -mk

  • Kiitos kommentisya. Some on osa sosiaalista aikakautta, osa monen työtä, ja näin on avuksi, ei rasitteeksi : )

 12. Pingback: Miten blogillani meni vuonna 2014? | NYT JA HUOMENNA

Comments are closed.