Somemarkkinoinnin monet kasvot

Markkinointitapoja on monia. Ajantasalla olevat markkinoinnin ammattilaiset katsovat joka suuntaan, etsivät erilaisia keinoja, kokeilevat rohkeasti uusia mahdollisuuksia ja saavat viestinsä perille, oli sitten kyse B2B tai B2C (joita kutsutaan nyt H2H-nimellä) tuotteesta tai palvelusta, TV-, digi-, radio- tai Pinterestmainonnasta.

Markkinoinnin tärkeimmät tavoitteet ovat edelleen asiakkaan auttaminen ja palveleminen, myynnin edistäminen ja yritysmielikuvan jatkuva parantaminen.

brand ball

Sosiaalinen media ja sosiaaliset verkostot ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota. Suomessa tosin kaikki yritykset eivät vieläkään ole edes tutkineet heille mahdollisesti sopivaa sosiaalisen median kanavaa tai vaikka blogin positiviisia vaikutuksia liiketoimintaan ja brändikuvaan. Somemarkkinoinnista puhumattakaan.

Turhan moni yritys taapertaa eteenpäin monta vuotta vanhalla sähköpostimarkkinointisuunnitelmalla ja asiakasrekisterillä. Jotkut eivät yksinkertaisesti vain uskalla uudistaa suunnitelmia, ajatuksia ja prosesseja, toiset sanovat taas budjetin pienuuden olevan esteenä (uudistumiselle ja menetykselle). Toiset onneksi hyppäävät seuraavalle tasolle, rohkeasti, ja hankkivat tieota ja taitoa, jolla palvella asiakasta entistä paremmin!

Miettiessäsi sosiaalista markkinointia, markkinointisuunnitelmia ja -tapoja, on jostain sosiaalisen median monista mahdollisuuksista varmasti hyötyä sinulle ja yrityksellesi. Muista ensin tehdä strategia, pieni suunnitelma ja tutustua työkaluun (kanavaan), sen tarkoitukseen ja mahdollisuuksiin. Hanki sitten käyttötaito joko opiskelemalla omatoimisesti tai hyvän kurssin tai valmennuksen avulla. Näin pääset heti alusta kiinni asian ytimeen.

somemarkkinointi

Muista suunnitella niin tavoitteet, tietotaito, resurssit, ongelmatilanteiden hallinta kuin toteutus, analysointi ja seuranta. Nämä kaikki ovat tärkeitä asioita muun muassa hyvän asiakaskokemuksen tarjoamisessa ja liiketoiminnan menestyksen kasvattamisessa.

Muistathan sitouttaa koko organisaation markkinoinnin suunnitelmiin, menetelmiin ja tavoitteisiin. Jos markkinointi hoidetaan pirstaloituneesti (esimerkiksi johtoryhmä, myynti-, talous- ja markkinointiosasto tietävät jokainen vain osan suunnitelmista, tavoitteista ja uusien alustojen hyödyistä ja toiminnallisuudesta) on pienoinen katastrofi edessä aivan varmasti.

Pyri harmoniaan. Vanha viisaus toimii tässäkin. Yhteistyössä on voimaa ja järkeä. Jaa tietoa, suunnittele asiantuntijoiden kanssa, kuuntele ja arvosta muita, ja mittaa toimenpiteitä, jotta tiedät onko tavoitteet saavutettavissa, tai tuleeko jossain vaiheessa tehdä rohkea suunnanmuutos jne.

comms planning and strategy

Se, joka vielä uskoo, että seuraajien määrä on se tärkein tavoite, ryhtyy toivottavasti jo tänään miettimään asiaa hieman tarkemmin. Seuraajat, tykkääjät, pinnaajat ja fanit ovat todellä tärkeitä, mutta laatu ennen määrää, on kaiken ydin – myös tässä asiassa. Pelkkä tykkäys ei riitä tavoitteeksi, tavoitteena tulee olla muun muassa hyödyn jakaminen, vuorovaikutus %, uusi asiakassuhde ja yritysmielikuvan pysyminen erinomaisella tasolla.

Tarvitset somekanaviisi toivomiasi seuraajia, markkinoinnin kohderyhmään kuuluvia ihmisiä ja organisaatioita, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita tarjoamistasi tuotteista tai palveluista, näiden tarjoamista hyödyistä, saatavuudesta, kehityksestä jne.

Ja muistathan, että seuraajat toivovat (ja vaativat) keskustelua ja tavoitettavuutta. Ethän ole yksi niistä, joka vielä tuuppaa vanhanaikaista ja tylsää mainosviestiä yrityksen tai tuotteen erinomaisuudesta jne. Twitteriin, Pinterestiin, LinkedIniin tai Facebookiin? Ethän myöskään kuulu niihin, jotka vaativat yhdeltä työntekijältä 24/7 -läsnäoloa kaikissa organisaatiosi somekanavissa? Panosta laatuun – ullkoisesti ja sisäisesti. 🙂

happy team 2

Muista järjestää tarpeeksi resursseja. Henkilöstön hyvinvointi on tärkeä asia jokaiselle työntekijälle ja koko yrityksen menestykselle.

happy team

Keskustele somekanavissa seuraajiesi kanssa . Kysele mistä he ovat kiinnostuneita. Ota heidät mukaan tuotekehitykseen. Kysele mistä he haluaisivat lukea yrityksen blogissa? Kirjoita näistä asioista ja sinulla on toiminnassa uusi ja moderni keskustelukanava asiakkaan kanssa.

Tarjoa lisäarvoa – ratkaise asiakkaasi ongelmat ja haasteet. Pyri auttamaan monipuolisesti.

viestintä

Toki markkinoija saa edelleen kertoa yrityksen tuotteista ja palveluista, mutta sen voi tehdä monella tavalla. Sosiaalisen Aikakauden tapa on vuorovaikutus ja keskustelu, ei tuputtaminen.

Markkinointi ei toimi yksin, vaan yhdessä organisaation muiden osastojen kanssa, joten se, että asiakaspavelu on todella tärkeä osa sosiaalisen median strategiaa, suunnittelua ja rakennetta, ei pitäisi tulla kenellekään enää yllätyksenä.

Jos markkinoit somekampanjalla esimerkiksi matkaa, autoja, kenkiä, ruokaa tai koruja, on samainen somealusta se kanava, jota kautta asiakkaat antavat risuja ja ruusuja, kyselevät lisätietoja, ilmoittavat rikkinäisestä tuotteesta, kehuvat upeaa uutuuskohdetta jne. Mieti, jos asiakapalvelussa toimiva henkilö ei tiedä mitään uudesta kampanjasta. Pystyykö hän palvelemaan asiakkaita erinomaisesti ja nykyajan vaatimalla laadulla ja nopeudella?

Verkostoidu ihmisten kanssa aidosti. Ole läsnä, ole kiinnostunut, ole palvelualtis, ole aito. Osoita tämä. Joka päivä. Aloita tänään 🙂

3 thoughts on “Somemarkkinoinnin monet kasvot

  1. Pingback: Markkinointivinkkejä | NYT JA HUOMENNA

  2. Pingback: Tee rohkea päätös – nouse seuraavalle tasolle! | NYT JA HUOMENNA

  3. Pingback: Teitkö virheen somessa? | NYT JA HUOMENNA

Comments are closed.