Mistä on hyvä sisältö tehty?

Sisällöstä ja sisältömarkkinoinnista ollaan puhuttu ja kuultu viime aikoina (2013-2014) erittäin paljon. Hyvä ja vahva sisältö tarjoaa aitoa lisäarvoa lukijalle, ratkaisuja asiakkaiden haasteisiin ja vahvistaa näin myös organisaation brändiä. Hyvä sisältömarkkinointi vaikuttaa ihmisten ostokäytökseen positiivisesti.

Sisältömarkkinoinnin sanotaan olevan modernia markkinointia. Mielestäni hyvä sisältö, laadukas viestintä, lisäarvon tarjoaminen vastaanottajalle sekä tarinankerronta ovat olleet olemassa jo pitkään. Ehkä eri muodossa, ja eri painotteisesti eri organisaatioissa, mutta keinot ovat olleet käytössä jo vuosia. Kaikki eivät vain ole tätä palvelumuotoa hyödyntäneet.

Se mikä on muuttunut on sosiaalisen median syntyminen ja sen tuomat mahdollisuudet hyödyntää hyvän sisällön jakamista. Sisältöä voi nykyään jakaa suurelle yleisölle tai kohdistetulle kohderyhmälle uudella tavalla – veloituksetta ja erittäin nopeasti.

soc media keyboard

Kun uusia positiivisia mahdollisuuksia syntyy, tulee niitä hyödyntää, koska ihmiset muuttuvat kehityksen mukana. Ihmiset vaativat organisaatioilta enemmän kuin ennen. Heille ei riitä sähköpostimarkkinointi (jota harva edes toivoo), heille ei riitä lehtimainonta (joka on kyllä oiva tukipilari kokonaismarkkinointistrategiassa), eikä heille riitä digimarkkinointi (jota toiset organisaatiot toteuttavat suunnitelmallisesti ja harkitusti ja toiset taas räiskäyttäen ja toivoen parasta).

Ihmisille tulee tarjota hyvää ja heille arvokasta sisältöä siellä missä he ovat aktiivisia. Tästä syystä jo vuosia käytetty kohderyhmän määrittäminen ja analysointi on tänäkin päivänä elintärkeää. Jollet tiedä missä kohderyhmäsi liikkuu ja mistä se on kiinnostunut, miten voit tuottaa ja jakaa erinomaista sisältöä sille?
social media phone

Kun jaat hyvää materiaalia, oikeissa kanavissa, palvelet asiakkaitasi, tulevia asiakkaitasi sekä brändilähettiläitä – sekä organisaatiotasi. Kun parannat organisaatiosi mielikuvaa, parannat organisaatiosi mahdollisuutta menestyä, myös haastavina aikoina.

Jotta ihmiset ostavat tuotteitasi tai palvelujasi, tulee heidän tietää niistä, luottaa niihin sekä pitää niistä. Kun onnistut tässä, hyvän sisältömarkkinoinnin avulla, vedät puoleesi yhä enemmän asiakkaita ja brändilähettiläitä, jotka vievät viestiäsi eteenpäin, jakaen positiivista mielipidettään sekä tuottamaasi hyvää sisältöä.

Videot ovat suosittuja. Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa YouTuben ja pelien parissa. Kannattaisiko tuottaa innostavia ja hauskoja videoita?

Sisältö, jota katsoja tai lukija voi itse hyödyntää, on aina mielenkiintoista. Anna asiantuntijavinkkejä blogissasi, näytä videolla miten tuotteitasi voi hyödyntää, tuota humoristinen video kuuluisan henkilön kanssa, kerro rohkeudesta ja pelon voittamisesta ja jaa Pinterestissä kuvia ja vinkkejä (esim. ongelmanratkaisut, ruokareseptit, vaatteet, autot, kamerat, korut, matkat, teknologia ja infograafit), jotka houkuttelevat ihmisiä Pinterest-sivuillesi. Lisää sivuille vähitellen myös yrityksesi tuotteiden ja palveluiden tietoja. Seuraajasi eivät koe tätä tuputtamisena, vaan fiksusti hoidettuna tuoteinformaation jakamisena. Hyvä Pinterest Yrityssivu löytyy muun muassa Porschelta ja RedWebDesign. Suomalaisista sivuista mieleen tulevat esimerkiksi FazerFinnmatkat ja Aurinkomatkat.

Tutki mitä muut tekevät. Älä kopioi suoraan, mutta Iinspiraatiota voi poimia sieltä sun täältä.

Tässä esimerkkejä hyvästä ja suositusta sisällöstä:

Finnair: Longest ever flight of the Angy Birds ja Surprise Dance on Finnair Flight to celebrate India’s Republic Day

Coca-Cola Journey  (Yhtiö palkkasi kokopäiväisiä toimittajia ja 40 freelance-kirjoittajaa tuottamaan henkilöstön edustajien kanssa hyvää, tunnepitoista sisältöä)

cocacola employee inspiration

Red Bull  (Felix Baumgartnerin vapaapudotus)

Lue trendeistä ja tutkimuksista. Seuraa aikaasi. Seuraa mielenkiintoisia blogeja. Katsele ympärillesi ja kuuntele (bussissa, kaupassa, Twitterissä, lätkämatsissa, juhlissa, työpaikan kahvitauolla jne) mitä ihmiset haluavat, mitä ihmiset kaipaavat, mistä he syttyvät, mikä saa heidät arvostamaan ja ostamaan sekä mistä he eivät pidä (spämmäävä sähköpostimarkkinointi, töykeät puhelinmyyjät jne). Oppia voi siis aivan ilmaiseksi. Pidä aistit avoinna joka päivä.

Hyvä sisältö koukuttaa jo muutamassa sekunnissa. Suunnittele siis tarkkaan mitä aiot tehdä, kenen kanssa tuotat sen ja minkälaista ammattilaista tarvitaan missäkin vaiheessa. Kukaan ei osaa tehdä kaikkea itse. Olen turhan usein nähnyt tai kuullut organisaatioista, joissa esimies tai johtaja estää organisaation positiivisen kehityksen, koska hän ei ymmärrä modernia markkinointia, kehitystä, pelkää sosiaalista mediaa (koska ei suostu tutustumaan siihen), haluaa asioiden pysyvän ennallaan (pelkää muutosta), tai nauraa jokaiselle ehdotukselle, joka liittyy SEO-sanaan, blogin perustamiseen tai LinkedInin ja Twitterin hyödyntämiseen.

iloveseoMistä tiedät onko sisältösi hyvä? Aseta sille tavoitteita ja mittaa tuloksia. Ehkä haluat lisää kävijöitä verkkosivuillesi, lisää lehtitilauksia, kasvavan määrän tykkäyksiä ja keskusteluja FB:ssä tai lisää seuraajia ja keskusteluja Twitter-tilillesi. Voi myös olla, että seuraat suoria liidejä, myyntikäyriä, tapahtumien osallistujamääriä ja palautelappujen kommentteja. Blogia voi mitata kävijämäärällä, sivun katseluilla, kommenteilla ja maininnoilla (sosiaalisessa mediassa, verkkosivuilla, haastatteluissa tai asiakkaan luona myyntikeskusteluissa). HR-osasto ja viestintätiimi voivat vahvistaa organisaation työnantajamielikuvaa ja näin houkutella uusia, hyviä työntekijöitä organisaatioon.

Tästä asiasta voisi puhua loputtomasti. Jätän hieman pureskeltavaa sinulle. Kommentit ja tarinat omista kokemuksista ovat tervetulleita!

8 thoughts on “Mistä on hyvä sisältö tehty?

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Pohdin juuri eilen omassa blogissani sisältömarkkinointia järjestönäkökulmasta: http://pelastamaailma.wordpress.com/2014/01/22/jarjestonakokulma-sisallontuotantoon/
    Järjestöthän tuottavat paljon sisältöä, joka parhaimmillaan lisää ihmisten hyvinvointia, mutta onko se oikeanlaista ja ennen kaikkea – osataanko sitä markkinoida? Sain kirjoituksestasi paljon hyviä vinkkejä omaan työhöni. Ja muistutuksen siitä, että aina pitää olla hereillä, etsiä uutta, seurata aikaansa.

  2. Hyvä kirjoitus! On ihan totta, että sisältömarkkinointia on tehty jo pitkään. Esim. Pirkka-lehteä on luettu niin kauan kuin muistan. Julkaisualustoja ja jakelukanavia on nyt vain huikeasti enemmän. Surullinen tosiasia todellakin on se, että kehityksen ja uuden tekemisen jarruja löytyy esimiehistä ja johtajista aika paljon. Organisaatiot uhkaavat jäädä pullojen sisään, jossa maailmaa katsotaan vain oman pullon sisältä. Tämä on minusta todella huolestuttavaa.

  3. Kiitos Larissa kommentistasi. Hyvä sisältö on aina tärkeä asia. Viedään tätä viestiä eteenpäin. Pienin askelin ne suuretkin muutokset onnistuvat 🙂

  4. Pingback: Menestyvän tarinan resepti | NYT JA HUOMENNA

  5. Pingback: Digi-sisällön aito merkitys | NYT JA HUOMENNA

Comments are closed.