Mistä on hyvä moderointi tehty?

Paneelikeskustelun moderointi ei ole niin hankalaa kuin yleisesti luullaan.

vaikeaa

Jos keksit muutaman viihdyttävän lauseen tai kysymyksen, olet aloittanut moderoinnin ammattilaisen ottein. Jos lisäksi pystyt tarjoamaan hieman syvällistä tietoa ja kiistanalaisen mielipiteen paneelikeskustelun aiheeseen, olet vahvoilla.

Ole rohkea, tarkkaavainen ja sisällytä puheeseesi sopivasti huumoria. Silloin olet loistava moderoija.

 Muutama vinkki erinomaiseen moderointiin:

 • Valitse paneeliin hauskoja asiantuntijoita.
 • Älä harjoittele etukäteen panelistien kanssa. Tarkoitus ei ole tietää jokaisen panelistin tarkkoja ajatuksia etukäteen tai sopia keskustelun kulusta, vaan tarjota yleisölle dynaamista ja ajatuksia herättävää keskustelua.
 • Tutki toki aihetta ja hieman panelistien taustoja, jotta osaat esittää hyviä ja tarkoituksenmukaisia kysymyksiä.
 • Istu panelistien kanssa sen sijaan, että seisoisit kauempana tai piiloutuisit puhujapöntön taakse. Istu keskellä panelisteja. Näin saat helposti katsekontaktin jokaiseen.eye contact
 • Lähetä panelisteille kaksi tai kolme kysymystä etukäteen. Avaa paneelikeskustelu samoilla kysymyksillä. Ennen aloitusta, varmista, että panelistit tapaavat toisensa ja vaihdatte kuulumisia keskenänne. Älä tässä vaiheessa puhu paneelikeskustelusta tai kysymyksistä.
 • Kannusta panelisteja vastaamaan rohkeasti ja asiantuntevasti. Huumori on sallittua.
 • Pitkä aloitusteksti on tylsä. Valitse pari lausetta, joilla avaat tilaisuuden. Voit esimerkiksi kertoa paneelinkeskustelun aiheen ajankohtaisuudesta ja keskustelun tavoitteesta.
 • Esittele vieraat yleisölle. Pidä esittely lyhyenä. Muutama lause riittää hyvin.
 • Ensimmäisten viiden minuutin aikana on hyvä heittää pari kysymystä yleisölle, jotta kuulijoilla on tunne, että he ovat osallistujia, eivät vain kuulijoita. Kysy vaikka muutamalta ihmiseltä heidän nimensä ja tittelinsä tai edustamansa yrityksen nimen. Näin kaikki saavat kuvan tilaisuuteen osallistuvista henkilöistä.
 • Jos panelistit alkavat kompata toisiaan, eriävän mielipiteen esittämisen sijaan, heitä muutama provokatiivinen kysymys, jotta saatte terävämpiä ja mielenkiintoisempia mielipiteitä esille.yleisö
 • Esitä lopussa kysymys yleisölle sen sijaan, että pyytäisit jokaista panelistia esittämään vielä viimeisen ajatuksensa päivän aiheesta. Tämä viimeinen ajatus on useimmiten yhteenveto jo esiin tulleista asioista. Pyydä yleisöltä ehdotuksia seuraavan paneelikeskustelun aiheeksi tai kysy panelisteilta jotain tulevaisuuden trendeistä tai tietyn alan kehityksestä jne.
 • Muista pysyä aikataulussa. Ellet pysty itse seuraamaan kellosta aikaa, pyydä jotakuta ilmoittamaan käsin, kun aikaa on jäljellä neljä minuuttia. Voit myös hyödyntää puhelimesi värinähälytystä, jos pidät puhelinta taskussasi.

Parhaat paneelikeskustelut ovat nopeatempoisia ja sisältävät rohkeita ja teräviä mielipiteitä niin panelisteilta kuin yleisöltä.