Mistä on hyvä tiedote tehty?

Hyvä tiedote herättää vastaanottajan huomion parissa sekunnissa!

Hyvällä tiedotteella on lyhyt ja ytimekäs otsikko. Hyvä tiedote kertoo kenestä/mistä on kyse, mitä on tapahtunut, milloin ja missä tämä tapahtui sekä miksi asia on tärkeä. Tiedotteen rakenne on tehokas ja teksti on laadukasta. Yhden tai kahden henkilön kommentti on aina hyvä lisä tiedotteeseen. Tiedotteen lopussa tulee mainita henkilö, joka on tavoitettavissa ja osaa vastata lisäkysymyksiin. Alimpana kerrot lyhyesti orgnisaatiosta ja ylälaitaan lisäät päivämäärän, jolloin tiedotteen saa julkistaa.

Miten moderni tiedote eroaa perinteisestä?

Moderni tiedote ei pyri saamaan toimittajaa kirjoittamaan artikkelia, vaan on jo itsessään artikkeli. Mitä laadukkaampi tiedotteesi on, sitä todennäköisemmin toimittaja reagoi siihen – positiivisesti.

Kirjoita tiedote uutisen tai tarinan muodossa. Mieti tarinan ydin. Kerro tarina ytimekkäästi ja selkeästi. Jos et ymmärrä tarinaa itse, ei lukijakaan sitä ymmärrä. Panosta laatuun. Ellet tuota lukijalle aitoa lisäarvoa, on turha tuottaa tiedotetta ollenkaan.

Uuden näkökulman antaminen ajankohtaiseen aiheeseen vahvistaa tiedotteen laatua.

Linkki mielenkiintoiseen blogiin tai videoon on modernia ja palvelee lukijaa.

lehtikuva

Tiedotteiden laadussa on eroa

Olin vuonna 2013 tapahtumassa, jossa toimittaja näytti esimerkkejä hyvistä ja huonoista tiedotteista. Huonon tiedotteen esimerkki sisälsi kolmen rivin otsikon (A4-kokoinen tiedote), ei vastannut peruskysymyksiin (mitä, missä, milloin jne) selkeästi (jos ollenkaan) ja ydinviestiä piti etsimällä etsiä. Tiedote oli sekava ja huonosti suunniteltu. Ihmetys oli suuri, koska tiedote oli tunnetun suomalaisen suuryrityksen tuottama.