Brändiä ei hallita

IAB Finland (Verkkomainonnan kattojärjestö) oli haastateltavana 18.10.2013 Ylen aamu-TV:ssä.

Brändi ei enää ole yrityksen hallinnassa, sanoi IAB:n toiminnanjohtaja.

Kyllä särähti korvaan. Brändihän on mielikuva tavaramerkistä, kaikki se mitä liittyy yrityksen tuotteisiin ja palveluihin, se jolla yrityksen tuote ja palvelu erottuu kilpailijoiden vastaavista.

Yritys voi vaikuttaa muun muassa luotettavuuteen, rehellisyyteen, erinomaiseen toimintaan kautta koko organisaatiolinjan sekä markkinoinnin ja mainonnan luomaan mielikuvaan, mutta yritys ei voi vaikuttaa ihmisten arvoihin ja asenteisiin. Näistä päättävät ihmiset itse.

Brändi ei koskaan ole ollut yrityksen hallinnassa. Brändi on aina ollut kuluttajan arvion arvoinen.

Nyt kun sosiaalisesta mediasta ja mobiilimarkkinoinnista vihdoin puhutaan Suomessakin, kuulemme merkillisiä lausahduksia. Nyt valta on kuluttajilla, brändi ei enää ole yrityksen hallinnassa, yritysten täytyy olla siellä missä kuluttajatkin ovat jne. Nämähän ovat asioita, jotka eivät ole mitään uutta, markkinoinnin ammattilaisille.

Kuuluisin vahvan brändin esimerkki kautta aikojen on Coca-Cola.

CocaCola

Interbrand-yhtiön julkaiseman listan mukaan vuoden 2013 arvokkaimmat brändit ovat: Apple, Google, Coca-Cola, IBM ja Microsoft.

BrandZ listaa vuoden 2013 arvokkaimmat brändit näin: Apple, Google, IBM, McDonalds, Coca-Cola.

Apple

YLE uutisten haastattelun aiheena oli verkko- ja mobiilimarkkinoinnin kasvu Suomessa 2013. Siitä voikin sitten kirjoittaa ihan oman postauksen, sen verran tärkeä aihe on kyseessä.

2 thoughts on “Brändiä ei hallita

  1. Yrityksillä on ollut illuusio, etttä brändiä voi mielin määrin ohjailla yrityksestä lähetettävällä viestinnällä. Tällä on tottakai merkitystä mielikuvan muodostamisessa ja keskustelun avaamisessa, mutta oleellisempaa on, että nuo mainitsemasi asiat ovat ensin kunnossa.

    • Monen yrityksen brändivastaavat ja/tai johto tekevät juuri nk kirjoitat. Se on minua ihmeyttänyt, koska samaiset ihmiset tekevät muuten viisaita liiketoimintapäätöksiä. Miksi ei siis markkinoinnin ja brändin suhteen?

Comments are closed.