Kriisiviestinnästä – lyhyesti

1. Ennakoi. Mieti etukäteen mitä kriisejä alallasi voi tapahtua. Mieti miten voit välttää kriisejä. Valmistaudu pahimpaan. Keskustele asiantuntijoiden kanssa (talon sisällä ja ulkopuolisen tahon kanssa) parhaista toimenpiteistä välttää kriisejä sekä hoitaa niitä. Päätä kriisiviestinnästä vastaava sekä kokonaisuuden hoitamiseen tarvittavat henkilöt, prosessit ja marssijärjestys. Mitä enemmän olet harjoitellut kriisitilannetta, sen paremmin hoidat sen.

2. Päivitä kriisinhallintasuunnitelma ja -korttisi pari kertaa vuodessa. Käy läpi onko yrityksessä otettu huomioon kaikki mitä voidaan kriisin syntymisen välttämiseksi. Harjoittele tiimin kanssa mitä tehdä, kun kriisitilanne tipahtaa niskaanne. Nopeus on tärkeää. Kriisin sattuessa tulee tietää mitä tehdä, miten tehdä ja milloin tehdä. Mitä nopeammin reagoit, sen vähemmän ongelmia kohtaat.

3. Mieti etukäteen mitä kysymyksiä media tulee esittämään. Valmistaudu niihin. Ole avoin, rehellinen ja ytimekäs. Harjoittele tilannetta, kun media on ympärilläsi TV-kameroiden kanssa, esittäen viisaita ja vähemmän viisaita kysymyksiä. Kriisiviestinnästä vastaavalla tulee olla vahvat hermot. Mitä rauhallisempi olet, sen järkevämmin toimit ja ajatuksesi pysyvät kirkkaina.

4 . Harva pystyy toimimaan täysin ex-tempore. Harjoittele ja kehityt tässäkin taidossa. Suurin osa tarvitsee harjoittelua ja preppausta. Älä siis jähmety tai harmistu vaikka hermoilisit, vaan toimi sovitun mukaan, tukeudu asiantuntijaan ja ole rohkea.

5. Muutama tärkeä perusohje sopii melkein joka tilanteeseen: tee toimintasuunnitelma ja pidä se ajantasalla, osoita empatiaa kun kyseessä on tapaturma, jossa ihmisiä on haavoittunut tai kuollut, selvitä syy kriisiin ja osoita, että asia korjataan mahdollisimman pian niin, ettei tapahtunut uusiudu.

6. Muista brändi. Ellet saa suuren yleisön tukea, brändisi kärsii. Hoida kriisi avoimesti, nopeasti, rehellisesti ja positiivisen nöyrästi. Ensimmäiset tunnit ovat tärkeimmät. Valitse sanasi ja tekosi tarkoin. Mitä paremmin hoidat kriisitilanteen, sen paremmin brändikin voi. Voit jopa vahvistaa brändiä, jos osoitat hallitsevasi myös kriisitilanteet. Kriisejä tapahtuu, kaikille. Mutta kaikki eivät osaa niitä hoitaa menestyksellisesti. Älä koskaan valehtele tai yritä pimittää tietoja – jäät kiinni ja kärsit siitä saletisti. Ja niin kärsii edustamasi yrityksen brändi.

7. Muista ettet ole yksin. Kriisiviestinnästä vastaava tarvitsee unta siinä missä kaikki muutkin. Ole viisas. Lepää ja ajatuksesi pysyvät kirkkaina. Valitse siis henkilö, joka osaa hoitaa työsi, kun käyt lepäämässä pitkän kriisin aikana. Toimikaa suunnitelmallisesti. Ilmoittakaa medialle milloin seuraava haastattelu tai tiedote on odotettavissa. Hyödynnä tiimiäsi antamalla jokaiselle tehtäviä, aikatauluja ja vastuualueita. Yhteistyössä on voimaa. 

8. Jos yrityksesi ei vielä hyödynnä sosiaalista mediaa, aloita se heti. Yrityksellä on hyvä olla ainakin Twitter-tili. Twitter on nopein tapa tiedottaa suurelle yleisölle. Rakenna Twitter-verkosto ja hyödyt siitä monin tavoin.

9. Kun kriisi on ohi, kiitä tiimiä. Hengähtäkää. Kokoontukaa miettimään mitä opitte, missä olette vahvoja ja missä taidoissa tarvitsette valmennusta tai harjoittelua. Päivittäkää kriisinhallintasuunnitelma ja -kortit.

3 thoughts on “Kriisiviestinnästä – lyhyesti

  1. Pingback: Markkinoinnin monet kasvot | NYT JA HUOMENNA

  2. Pingback: Oma Some, Paras Some! | NYT JA HUOMENNA

  3. Pingback: Kansainvälisen viestinnän suuret saappaat | NYT JA HUOMENNA

Comments are closed.